Дигиталните валути на централните банки се задават – независимо дали страните са готови

Въздействието на подобен експеримент върху банковата система може да бъде съществено

19:55 | 19 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Tristan Wheelock/Bloomberg
Снимка: Tristan Wheelock/Bloomberg

Цифровите валути на централните банки се задават, твърдят тези, които ги изучават. И в зависимост от това как са проектирани и въведени, тяхното въздействие върху банковата система може да бъде дълбоко, пише The Wall Street Journal.

Сто и четиринадесет държави проучват дигиталните валути, а общо техните икономики генерират над 95-процентен дял от глобалния брутен вътрешен продукт. Някои страни, включително Китай, Индия, Нигерия и Бахамските острови, вече пуснаха цифрови валути. Други, като Швеция и Япония, се подготвят за възможно внедряване. САЩ проучват въпроса и са провели изпитания на различни технологии, за да позволят цифрова валута, въпреки че председателят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи, че централната банка на САЩ няма планове да създаде такава и няма да го направи без указания от Конгреса.

Дебатите относно необходимостта, полезността и потенциалните плюсове и минуси на дигиталните валути често са объркващи, отчасти защото всяка страна, която въвежда цифрова валута, го прави по свой начин.

Като цяло обаче цифровите валути на централните банки могат основно да се разделят на два типа: предназначени за използване от финансови институции и предназначени за използване от широката общественост.

Старото срещу новото

Първият тип е просто нов начин за централните банки да прехвърлят пари към търговските банки.

По-конкретно, някои централни банки тестват дали паричните преводи между финансови институции – чието уреждане в някои случаи може да отнеме дни – могат да бъдат направени по-безопасни и по-ефективни при система, в която парите на централната банка се представят от цифрови токени и трансакциите се уреждат на споделен разпределен регистър – концепции, заимствани от криптовалутите и блокчейн. Една такава система се тества от Фед Ню Йорк и редица големи американски банки и финансови институции.

Вторият тип дигитални валути са цифрова версия на фиатни пари, предоставена на широката общественост чрез сметки, притежавани от централна банка или търговска банка. От гледна точка на обикновен човек или бизнес, този вид дигитални пари не е по-различен от електронните пари в банковите сметки днес – това е просто цифров долар. Това, което прави тези видове специални е, че те се създават и държат в сметки, до които централната банка има пряк достъп. Ако се случи друга пандемия, например, Фед може просто да депозира стимулиращи „чекове“ в сметката в цифрова валута на всеки гражданин на САЩ.

Този тип дигитални валути на централните банки представлява отклонение от начина, по който парите се създават и разпространяват днес, тъй като обикновените хора вече ще имат сметки или „портфейли“, които съдържат пари, създадени от самата централна банка на тяхната страна, вместо от тяхната търговска банка. Това представлява дълбока промяна за централните банки от традиционната им роля на доставчици на пари към банковата и финансовата система на страната към директно свързване с всички жители.

Китайският дигитален юан е една такава валута и може да се използва от всички китайци чрез съществуващи и много популярни услуги за цифрово плащане като Alipay и WeChat Pay. Индийската цифрова рупия е също толкова смел експеримент, позволяващ на гражданите на страната да извършват трансакции с цифрова версия на тяхната валута по начин, който може да заобиколи традиционните банки.

Въпрос на контрол

В този момент човек вероятно се чуди защо в свят, в който милиарди хора вече са свикнали да плащат за неща с електронни разплащателни системи, някой се нуждае от цифрова версия на своята валута.

Отговорът на този въпрос зависи от мотивацията на централния банкер, анализатор или академик, който питате. Мнозина, които изучават дигиталните валути, твърдят, че на най-основно ниво цифровата валута е свързана с контрол. Възходът на криптовалутите - които са друга форма на цифрови пари, но такава, която не се контролира от правителство или друг централен орган - и потенциалът на цифровата валута на една нация да изяде господството на другите, стимулира интереса към официалните дигитални валути.

„Има опасения, че ако не пуснем дигитална валута в САЩ или Европа, Китай ще наложи всички стандарти за тях и тогава ще бъдем в неизгодно положение“, посочва Меган Грийн, Kroll. „Освен това цифровите валути като крипто наистина изплашиха централните банкери“, добавя експертът.

Това, от което се страхуват централните банкери и други заинтересовани страни – като Белия дом, който в септемврийски доклад очерта възможностите на цифровия щатски долар – е потенциалът на криптовалутите да отнемат контрола върху създаването и трансфера на пари от централните банки, оставяйки ги без инструментите, с които разполагат в момента.

Всички тези заплахи засега остават изцяло хипотетични, казва Есуар Прасад, икономист от Университета Корнел. В книгата си „Бъдещето на парите“ той очертава другите причини, които политиците дават за желанието си да създадат цифрови валути.

Може би най-благородната от тези причини е присъединяването към финансовия свят. В САЩ само около 5% от хората нямат банкова сметка. Но в други страни, като Бахамските острови, които бяха първата страна в света, внедрила дигитална валута, цифрата е много по-висока - около 18%, показват данни на централната банка на страната. Ако всеки имаше достъп до сметка в централната банка на своята страна и можеше да я използва, за да извършва незабавни трансакции с други, използващи цифрова валута, срещу минимална такса или без такса, това би довело до много повече хора в регионалната и доби глобална финансова система с всички предимства, произтичащи от това. 

По-малко поверителност

От друга страна, потенциалните недостатъци на цифрова валута, дори първоначално предназначена само за най-доброкачествени цели, могат да бъдат дълбоки, посочва Прасад.

Първо, има очевиден проблем с поверителността. Дигиталната валута може да позволи на правителствата да проследяват всяка трансакция, която човек прави. На ниво прозрачност това би било мощен възпиращ фактор за използването на тези валути за престъпления или измами, но също така може да отвори вратата за нови видове социален контрол, особено в страни с вече оскъдна защита на човешките права.

Дори по-малко злонамерени приложения на дигиталните валути могат да доведат до всякакви непредвидени последици. Едната, с която крипто индустрията се е сблъсквала много пъти в близкото минало, е, че колкото по-сложни и способни са дизайнерите, изградили системата, толкова по-голяма е възможността тя да бъде манипулирана по начини, които не са предвидени. 

Отвъд FTX, което изглежда е ясен случай на злоупотреба със средствата на вложителите, много криптопроекти се провалиха или загубиха огромни суми пари, въпреки че функционираха точно както са замислени. Например, криптоборсата Mango Markets засече изтеглени активи за 114 милиона долара от трейдър, който не е нарушил нито едно от правилата на борсата и просто е използвал характеристика на поведението ѝ, която нейните дизайнери не са предвидили.

Вече има няколко примера и за провала на различни „алгоритмични стейбълкойни“ – т.е. криптовалути, за които се предполага, че са обвързани с щатския долар – които се сринаха веднага, след като общата стойност на криптовалутите престана да нараства.

По ирония на съдбата, една от най-големите опасности на дигиталните валути на централните банки може да бъде самият им успех. Примерът на многото и разнообразни експерименти в нови видове финансови структури и продукти от криптоиндустрията трябва да вдъхнови дизайнерите на по-сложни цифрови валути да действат внимателно.