Технологичните гиганти помагат на петролните магнати да се отрича климатичната криза

Социалните мрежи често са рупор на петролните гиганти, за да се сее съмнение в нуждата за борба с климатичните промени

07:56 | 24 януари 2023
Автор: Марк Гонглоф
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Посланията на компаниите за изкопаеми горива за климата може и да са се променили, за да отговарят на изискванията на новия век, но целта е същата, която индустрията е имала в продължение на десетилетия: да забави действията и да защити печалбите си възможно най-дълго. Дори в условията на все по-очевидната извънредна ситуация, свързана с климата, това послание все още намира отклик сред много хора. Може би това е така, защото най-големите компании в областта на социалните медии помагат за неговото засилване.

Последният пример е проучване, според което индустриални групи, включително подразделение на Американския петролен институт, са похарчили до 4 млн. долара за близо 4 000 реклами във Facebook и Instagram, които са сеели дезинформация за климата преди и по време на климатичната конференция на ООН през ноември миналата година, известна още като COP27.

Някои реклами, като тези на PragerU и други консервативни групи, популяризираха старомодното отричане на климата, каквото Exxon и други разпространяваха в продължение на десетилетия, противоречейки на собствените си учени. Други бяха по-изтънчени, като признаваха причиненото от човека изменение на климата, но същевременно повдигаха съмнения относно жизнеспособността на зелената енергия и необходимостта да се откажем от използването на изкопаеми горива. Някои предупредиха, че бързият преход може да навреди на националната сигурност и да предизвика инфлация. 

Сред рекламодателите бяха и самите компании за изкопаеми горива, включително Chevron Corp. и Exxon Mobil Corp., които се хвалеха с екологични постижения, като в същото време премълчаваха как техните предприятия продължават да изпомпват въглерод в атмосферата. Много от тези дружества и петролни компании използваха техника, известна като "зелено измиване", или асоцииране на техния продукт с образи на блестяща, чиста природа. Проучването, проведено от Climate Action Against Disinformation, коалиция от застъпнически групи, се основава отчасти на данни от публично достъпната рекламна база данни на Meta Platforms Inc. - компанията майка на Facebook и Instagram.

Тези реклами са част от медийната стратегия, която петролните компании и комуналните услуги използват през последните години, целяща да облече посланията им в социално приемливи одежди. Например поставяне на спонсорирано съдържание в големи медийни марки или тихо изпомпване на пари и опорни точки в местните новинарски мрежи. Така се стигна до провала на Semafor Climate, бюлетин, отразяващ изменението на климата, чийто основен рекламодател беше Chevron.

А понякога работата е малко по-малко обществено приемлива, като например, когато се съобщава, че на продуцент на ABC News на свободна практика е било платено от представители на Florida Power & Light и други компании, за да атакува политици с екологично мислене. 

Това е и напомняне за проблема, който социалните медии имат с преодоляването на дезинформацията за климата. Повечето компании нямат ясно дефинирани стандарти или процедури за справяне с нея, а прозрачността за това как техните алгоритми насърчават неверни твърдения е оскъдна. Twitter, който понастоящем се управлява от магната в областта на електрическите превозни средства Елон Мъск, е най-малко прозрачен от основните платформи, според показателите на CAAD.

Всички тези компании трябва да се справят по-добре с разкриването и борбата с дезинформацията. Рекламните компании, рекламните агенции и държавните регулатори също трябва да играят роля. Тяхното бездействие рискува да отслаби световната защита в критичен момент в борбата срещу изменението на климата.

След десетилетия, в които компаниите за изкопаеми горива прокарват това, което някои активисти за опазване на околната среда наричат "хищническо забавяне", времето за извършване на тежките промени, необходими за предотвратяване на катастрофалното глобално затопляне, изтича. Днешното отричане на климата може да е по-изтънчено - сега то е "забавяне" и "неактивност" - но все още е вредно.

Моментът изглежда е на страната на отричането. На COP27 имаше много лобисти на изкопаемите горива, които прокарваха своята програма за забавяне, и на тазгодишната конференция също ще бъде така. Домакин ще бъде изпълнителен директор на петролна компания от Обединените арабски емирства. Поредният изблик на пропаганда, който ще последва, само ще направи необходимата промяна още по-трудна за постигане.