Руските железници остават от ключово значение за европейската индустрия

Обемът на китайските редкоземни метали, превозвани с влакове през Русия, е нараснал до 36 074 тона

14:56 | 22 януари 2023
Автор: Алберто Нардели
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Предоставянето на модерни танкове на Украйна остава ключов въпрос пред съюзниците на Киев, след като срещата на високопоставени служители в областта на отбраната в Германия в петък не доведе до особен напредък. Но може би най-откритото звено във веригите за доставка на такива оръжия минава по влаковите релси през врага, който се опитват да победят.

Русия е в центъра на железопътен товарен маршрут, който снабдява западните производители на оръжия с постоянни доставки на метали, необходими за производството на микрочипове, електроника и боеприпаси, използвани в съвременните оръжия. Повечето от така наречените редкоземни елементи се добиват в Китай.  "Руски железници" и други превозвачи превозват все по-голям обем критични метали, необходими за европейската отбранителна промишленост.

Обемът на китайските редкоземни метали, превозвани с влакове през Русия, е нараснал до 36 074 тона през първите девет месеца на миналата година, което е над два пъти повече от количеството, транспортирано през цялата 2021 г., според данни на Европейския съюз, видени от Bloomberg News. Стойността на тази търговия е нараснала  до 377 млн. евро  до септември.

"Удивително е, че въпреки всички санкции тази верига за доставки все още работи", каза Майкъл Вурмсер, основател на Norge Mining Ltd. "Това подчертава значението на тези редкоземни елементи и показва колко много зависим от тях."

Вурмсер говори от Давос, Швейцария, където се срещна с ръководители от индустрията, които се опитват да разнообразят веригите за доставка на стратегически минерали. Norge Mining има концесии в Норвегия, които включват големи залежи на ванадий и титан - два метала от решаващо значение за отбранителната промишленост, чието производство понастоящем се доминира от Китай и Русия.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг се срещнаха в петък във военновъздушната база Рамщайн в Германия заедно с други съюзници. Разговорите, които имаха за цел да подчертаят съюзническото единство, бяха донякъде помрачени от продължаващия отказ на Германия да предостави своя танк "Леопард 2".

Китай доставя над 90% от редкоземните елементи, използвани в Европа, а последните данни на ЕС показват, че железопътните линии на Русия остават натоварен транспортен коридор и ключов етап от инициативата на Пекин "Един пояс, един път".

Товарният маршрут на руските железници остава от ключово значение за европейската индустрия, а през юли ЕС публикува насоки, в които се пояснява, че стоките, преминаващи през страната, не са обект на санкции.

Добиваните в Китай редкоземни елементи като лантан се използват широко от западните производители на оръжия за бронебойни патрони. По-голямата част от европейското търсене на волфрам - тежък метал, използван за противотанкови оръжия, произвеждани от Thales Air Defence Ltd. и Rheinmetall AG - се покрива от Китай.

Войната в Украйна разкри зависимостта на Европа от руските железници и коридори за търговия с Китай.

Въпреки че обемите са едва 3-4 % от общата търговия със стоки между Китай и ЕС и са малка част от океанските превози, железопътните превози могат да съкратят доставките със седмици. На товарен влак, който тръгва от Ухан, Китай, му трябват само 16 дни, за да прекоси Русия и да пристигне в Дуисбург, Германия. Превозът на товари по море от Азия до Северна Европа може да отнеме два пъти повече време.

Железопътното пътуване от Китай до Европа може да се осъществи по няколко маршрута. От 2016 г. насам обемите през северния коридор са нараснали значително и през 2021 г. ще достигнат 692 500 контейнера, измерени в 20-футови еквивалентни единици.

Различни коридори

Алтернативните средни и южни коридори имат ограничения в капацитета, все още не са напълно развити и не са в състояние да поемат загубите от северния маршрут. Това може да се превърне в проблем в средносрочен и дългосрочен план, но не би трябвало да е непосредствена грижа, тъй като повечето от ключовите стоки не са подложени на санкции, заяви служител на ЕС.

Наличието на противници с припокриващи се вериги за доставки не е съвсем ново явление, каза Рафаел Лос, анализатор по военно-търговски въпроси в Европейския съвет за външна политика. През Втората световна война Япония е използвала американски метални отпадъци за флота си. По време на Студената война доставките на съветски метали са помогнали за снабдяването на западните арсенали, насочени към Москва.

"Това, което се е променило, е, че в сравнение с епохата на Студената война икономическите инструменти за принуда са станали по-значими в управлението на конкуренцията", каза Лос от Берлин. "Невинаги е ясно дали те имат желания ефект, но със сигурност имат капацитета да нарушават веригите за доставки."

Макар че стойността на стоките, преминаващи през железопътните линии, представлява само малка част от общите търговски отношения между ЕС и Китай, Русия би могла да увеличи разходите и предизвикателствата за европейските вносители, ако Москва предприеме действия за блокиране на 15-те влакови композиции на ден, които обикновено преминават през маршрута.

Прекъсването на достъпа до китайските волфрамови мини, на които се пада над 83 % от световното производство, може да направи западните икономики особено уязвими.

Според Tungsten West Plc, която се опитва да пусне в експлоатация нова мина в Югозападна Англия през тази година, металът е от решаващо значение за редица продукти - от батерии до магнити и микрочипове, а Китай и Русия заедно контролират почти две трети от установените запаси - и търсенето се стимулира от "разходите за отбрана, подхранвани от конфликта между Украйна и Русия".

"Конкуренцията за ресурси ще стане още по-силна", казва Лос.