Откриха най-голямото европейско находище на редки метали в Швеция

Редкоземните метали са от основно значение за производство на ветрогенератори и електромобили

19:40 | 12 януари 2023
Обновен: 20:29 | 12 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската минодобивна компания LKAB е открила огромни залежи от редкоземни метали, които са от основно значение за производството на електромобили и ветрогенератори. Според компанията край град Кируна са открити над 1 млн. тона редкоземни оксиди, пише Investor.bg, като се позовава на информация от Reuters. 

„Това е най-голямото известно находище на редкоземни елементи в нашата част на света", заяви главният изпълнителен директор Ян Мострьом. То би могло да се превърне в значителен градивен елемент за производството на важни суровини, които са абсолютно необходими за енергийния преход, пояснява мениджърът. 

Говорейки в мината за желязна руда на компанията в Кируна, Мострьом поясни, че целият размер на разкритото находището все още не е установен и че ще са необходими още няколко години, за да се установи какво съдържа. „Имаме текущи проучвателни дейности в това находище", каза той, добавяйки, че освен необходимите огромни инвестиции друго голямо предизвикателство ще бъде осигуряването на разрешителни. „Трябва да променим процесите на издаване на разрешителни, за да гарантираме увеличен добив на този вид суровина в Европа", посочи Мострьом.

Според него е трудно да се прецени колко големи са находищата в сравнение с други извън Европа. Причината е, че голяма част от добива понастоящем се извършва в Китай и размерът на залежите там не е ясен, каза той на пресконференция в Кируна. 

Ясно е обаче, че в Швеция има голямо находище, дори по международните стандарти. Според LKAB обаче пътят до евентуалния добив на металите е дълъг. Първата стъпка е да се подаде заявление за разрешително за добив, което ще бъде подадено през тази година. С оглед на другите процедури за лицензиране в отрасъла вероятно ще минат поне 10-15 години, преди да започне добивът и суровините да бъдат пуснати на пазара.

Проектите за добив на полезни изкопаеми като този в Швеция ще трябва да получат по-голяма подкрепа и от Брюксел, смятат от компанията. 

Тази пролет ръководената от Урсула фон дер Лайен Европейска комисия ще предложи мерки за засилване на стратегическата автономност на Европа по отношение на критичните суровини. Аргументът е, че без тази автономност не може да има екологична и цифрова трансформация. Министърът на енергетиката и икономиката на Швеция Еба Буш заяви, че ЕС е зависим на 100% от вноса на важни батерии. Планираните предложения на ЕК се очакват с голямо нетърпение.

Относителният недостиг на редкоземни минерали е определен като основна пречка за отказа на света от изкопаемите горива. Това е особено болезнено в Европа, където Европейският съюз се опитва да се утвърди като основен играч в областта на възобновяемата енергия. Китай и някои части на Югоизточна Азия доминират както в добива, така и в преработката на редкоземни елементи. 

В Европа Швеция играе ключова роля в амбициите на блока в областта на възобновяемата енергия. Тя вече доставя приблизително 90% от желязната руда на континента, повечето от която се добива в мините на LKAB в северната част на страната.

Скандинавската държава, която току-що пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС, покани Европейската комисия на двудневна среща на върха в Кируна. Градът е известен с това, че е преместен изцяло, за да се приспособи към разрастването на мината на LKAB, добавя Bloomberg.