35000% възвръщаемост от фондовия пазар в Европа? Защо не

Инвеститорите все още могат да постигнат големи успехи на европейските борси, стига да знаят накъде да се насочат

07:52 | 20 декември 2022
Автор: Крис Брайънт
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Хенрик Ларсон Лайън, главният изпълнителен директор на Hexatronic Group AB, твърди, че „не обръща много внимание“ на цените на акциите на компанията. Интересно е как може да мисли за нещо друго, пише Крис Брайънт за Bloomberg.

Придобиванията и процъфтяващите продажби в САЩ, Обединеното кралство и Германия повишиха оценката на компанията над десетократно (900%) през последните две години и помогнаха за генерирането на възвръщаемост в размер на 35 хиляди процента от 2012 г. насам в щатски долари (удивителните 55 хиляди процента в местна валута).

Hexatronic е една от 55-те европейски компании, оценени на над един милиард долара, чиято стойност се е умножила по десет през последното десетилетие с реинвестирани дивиденти, показват данни на Bloomberg. С възвръщаемост като тази, кой се нуждае от крипто?

Hexatronic има

Hexatronic има възвръщаемост от 55 хиляди процента в местна валута от 2012 г. насам. Графика: Bloomberg 

Много от тези 55 компании са непознати имена, което е жалко, защото има инвеститори, които могат да научат доста от тях.

Успехът на Европа не изостава значително от САЩ, където 71 компании са постигнали същото през последните десет години, опровергавайки идеята, че корпоративният пейзаж тук е склеротичен. Това показва, че инвеститорите все още могат да направят удивителна възвръщаемост в Европа, при условие че знаят къде да търсят.

Ето няколко идеи за тях:

Мисли на дребно – с едно изключение

Инвеститорите трябва да търсят по-усилено постижения в Европа, защото на континента има недостиг на технологични гиганти; Tesla, Netflix и Microsoft нарастват над десетократно през последните години.

ASML Holding NV, доставчик на технологии за индустрията на полупроводниците, е единственият скорошен европейски представител, чиято оценка се е увеличила десетократно, но струва над 100 милиарда долара;

Продажбите на

Продажбите на ASML се увеличават четирикратно от 2012 г. насам. Графика: Bloomberg 

Основните съставки

Компаниите, които увеличават десетократно оценките си за кратък период от време, обикновено имат бързо нарастващи приходи и маржове на печалба и са възнаградени с по-високо съотношение цена/печалба, показва скорошен анализ на Bernstein Research.

Разбира се, има по-голям шанс цената на една акция да се повиши десетократно, ако първоначално е подценена. Инвеститорите трябваше да пренебрегнат купища лоши новини, за да купят акции на производителя на вятърни турбини Vestas Wind Systems A/S през 2012 г.; онези, които го направиха, бяха възнаградени с 2720% възвръщаемост (независимо от разочароващото представяне тази година);

Оценките на

Оценките на над 50 европейски компании се повишават с 900% от 2012 г. насам. Графика: Bloomberg 

Изпълнение на тежки задачи

Освен с ASML, Нидерландия може да се похвали с две други компании за оборудване в сектора на полупроводниците, чиито оценки се увеличават десетократно: BE Semiconductor Industries NV и ASM International NV. И двете дружества изпълняват сложни задачи и могат да налагат високи цени, без да се страхуват, че ще загубят бизнес в полза на конкурентите.

По същия начин Mycronic AB държи глобален монопол в усъвършенствани лазерни устройства, използвани в производството на дисплеи за телевизори и смартфони. Най-високият модел на шведската компания струва до 45 милиона долара.

Компаниите, занимаващи се с фармацевтично производство, също са богат източник на възвръщаемост: Lonza Group, Bachem Holding AG и Dottikon ES Holding са дружества, чиито оценки нарастват десетократно. Високите маржове на печалба на тези швейцарски фирми отразяват бума в разработването на лекарства от биотехнологични/фармацевтични компании и тенденцията към аутсорсинг;

Намиране на алтернативни ниши

Оборудването за сектора на науките за живота е друга област, в която европейските компании се отличават. Sartorius Stedim Biotech SA, регистрираното в Париж дъщерно дружество на германската Sartorius AG, произвежда биореактори и комплекти за филтриране за биофармацевтичната индустрия. Секторът е силно регулиран и след няколко поглъщания има малко алтернативни доставчици.

Chemometec A/S, чиито акции поскъпват с 20640% през последното десетилетие, контролира повече от една пета от глобалния пазар на машини за броене на клетки. Оперативните маржове на датската група достигнаха 47% през фискалната година до юни.

Биотехнологичният сектор

Биотехнологичният сектор също предлага възможности за висока възвръщаемост. Графика: Bloomberg 

Нишите не трябва да са високотехнологични: Games Workshop Group Plc продава миниатюрни орки, космически воини и гоблини за настолна игра. Експанзията в Северна Америка и получаването на лиценз за нейните компютърни игри помогнаха на британската компания да увеличи маржовете на оперативна печалба от около 15% преди десетилетие до почти 40% миналата година. Акциите ѝ поскъпнаха с 16% в петък след обявяването на потенциално телевизионно и филмово партньорство с Amazon.com;

Чиста енергия

Европа е водеща в усилията за ограничаване на изменението на климата, така че не е изненадващо, че има няколко десетки компании за чиста енергия: във вятърната индустрия има производители на турбини Vestas и Siemens Gamesa Renewable Energy SA, плюс германски разработчици на вятърни паркове PNE AG и Energiekontor AG; компаниите за устойчиви горива Neste Oyj и Verbio Vereinigte BioEnergie AG; дружества от сектора за производство на слънчева енергия като Solaria Energia y Medio Ambiente SA и британският специалист по устойчиво инвестиране Impax Asset Management Group Plc.

И тук нишите могат да бъдат много доходоносни: шведската Nibe Industrier A/B произвежда термопомпи в продължение на четири десетилетия. Тя се оценява на около 50 пъти очакваните печалби. Превъзходството на сектора също така отразява огромните притоци към чисти технологии през последните години, което повиши оценките, тъй като имаше сравнително малко акции, налични за закупуване;

Някои предупреждения

Високите оценки могат да се сринат, ако инвеститорите подозират, че растежът може да отслабне. Vitrolife AB изтри две трети от оценката си тази година. Оценката на Nemetschek SE, която продава специализиран софтуер, използван от архитекти и строителни инженери, намалява с 59% поради притеснения относно забавянето на строителната индустрия.

Когато настроението се промени, цените, които са се повишавали бързо, могат да паднат още по-бързо.