Европейските пазари отново стават привлекателни за инвеститорите

Забавянето на инфлацията и успокоението около очакваната енергийна криза подобряват нагласите

08:15 | 9 декември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Инвеститорите гледат малко по-положително на пазарите в Европа, стимулирайки известно възстановяване, пише The Wall Street Journal.

Към затварянето на сесията в сряда бенчмаркът Stoxx 600 се повишава с 18% през това тримесечие, като е напът да регистрира най-доброто си тримесечие от 2009 г. насам. За сравнение, S&P 500 в САЩ бележи ръст от 9,9% за същия период.

Нагласите се подобряват след период на краен песимизъм в Европа, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна, последвалия скок в цените на енергията и най-високата инфлация от десетилетия. Русия беше най-големият доставчик на енергия за Европейския съюз, което направи региона уязвим на шокове от западните санкции.

Ранните признаци за отслабване на инфлацията в еврозоната и надеждите, че борбата за алтернативи на руския природен газ е намалила риска от енергийна криза тази зима помогнаха за по-силните очаквания. Междувременно доходността по американските облигации и цената на долара се понижават през последните седмици, което увеличава риск апетита в глобален мащаб, тъй като инвеститорите прогнозират забавяне на темпа на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв.

„Ние сме в процес на възстановяване. Все още очакваме да има рецесия. Но това, което виждаме, са признаци, че рецесията няма да е толкова лоша и че инфлацията може да се успокои по-бързо, отколкото хората си мислеха“, посочва Джордан Рочестър, валутен стратег в Nomura.

Годишният темп на инфлацията в еврозоната се забави през ноември за пръв път от средата на 2021 г. – от 10,6% през октомври до 10%. Понижаването на цените на петрола и на други енергийни източници помогна до известна степен. Цените на природния газ се стабилизираха, тъй като запасите нараснаха до над 95% поради вноса на втечнен природен газ, намалявайки риска от енергийна криза.

Инвеститорите сега очакват основните лихви на ЕЦБ да достигнат 2,8% през следващото лято, показват пазарните оценки, което е спад спрямо прогнозите от ниво над 3% отпреди месец.

Подобно на САЩ, където инфлацията при потребителските цени също се забави, инвеститорите се надяват, че няма да се наложи на централните банкери да затягат толкова агресивно финансовите условия, за да тласнат икономиката към дълбока рецесия. Очакванията за по-лек спад и по-евтин капитал – достъпен за компаниите, стимулират европейските пазари на акции и облигации.

„Фед и ЕЦБ печелят войната срещу инфлацията и в един момент ще видим пауза от централните банки. Това е нещо, което ще тласне пазара нагоре“, коментира Роланд Калоян, Société Générale.

Някои от най-добре представящите се акции в Европа през това тримесечие са в индустриалния сектор. Тези компании бяха сред най-силно засегнатите от прекъсванията на доставките на газ и скока в цените на енергията, като много компании временно затвориха фабрики или намалиха производството.

Акциите на френската Alstom поскъпват с 42% през това тримесечие, докато тези на Siemens Energy AG в Германия – с 44%.

Някои анализатори очакват други енергоемки сектори да се възползват от по-евтината енергия и неотдавнашното разхлабване на ограниченията за овладяване на разпространението на Covid-19 в Китай – един от най-големите търговски партньори на ЕС.

„Един от секторите, в които виждам голям потенциал за развитие в Европа, е автомобилният“, отбелязва Калоян.

Условията на кредитните пазари също се подобряват на фона на спад в спредовете в доходността, който инвеститорите изискват, за да държат по-рискови облигации.

Някои остават предпазливи относно перспективите на региона – например, ако войната между Русия и Украйна доведе до по-голяма нестабилност в цените на енергията и инфлацията.

„Ралито, което видяхме, беше последвано от оптимистичния възглед, че енергийната криза може да не е толкова лоша, колкото се опасявахме“, смята Антонио Кавареро, ръководител на инвестициите в Generali Insurance Asset Management. „Но Европа все още е много изложена на рискове“, отбелязва той.