Икономиката на еврозоната нарасна повече от очакваното през третото тримесечие

Графика на деня, 08.12.2022 г.

08:00 | 8 декември 2022
Автор: Андрю Лангли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната се разшири с повече, отколкото първоначално се очакваше, през третото тримесечие, въпреки че рецесията, предизвикана от енергийната криза на континента, вероятно е започнала оттогава.

Брутният вътрешен продукт се повиши с 0,3% през трите месеца до септември, малко повече от 0,2% предварителна оценка, сочат данни, публикувани в сряда от Eurostat. Ревизията следва надграждане за Германия, най-голямата икономика между 19-те страни членки навалутния блок.

Фиксираната капиталова инвестиция доведе до по-доброто представяне на региона, като потреблението на домакинствата също допринася за това развитие. Нетният износ беше отрицателен, натежавайки на общата продукция.

Въпреки че числата показват, че скокът на разходите за природен газ, причинен от войната на Русия в Украйна, все още не е дерайлирал растежа, еврозоната вероятно ще преживее спад в текущото тримесечие и в началото на 2023 г. Въпреки мрачните прогнози, Европейската централна банка повишава лихвите, казвайки, че всяка рецесия ще бъде лека.