Проваленият преврат подчертава проблемите на Германия с крайната десница

Германската демокрация остана здрава и устойчива, но въпреки това ситуацията даде повод за безпокойство

20:15 | 9 декември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

В годините след Първата световна война крайнодесните опити за преврати не бяха непознати на германската демокрация. Ваймарската република беше разтърсена от опита за преврат на Кап през 1920 г. и от нов опит на Адолф Хитлер в Бирената зала през 1923 г. Всичко това беше оставено в далечното минало, докато правителствени агенции не разкриха в сряда, че са осуетили опит, който изглежда като най-голямата радикална дясна конспирация в 73-годишната история на федералната република, пише Financial Times.

Със сигурност, много от участвалите в заговора приличат по-скоро на чудаци и на хора, страдащи по миналото, отколкото на подготвени професионални революционери. При неочаквания сценарий, в който постигат успех, начело на правителството трябваше да застане 71-годишният принц Хайнрих III. За облекчение на повечето германски граждани и на съюзниците на страната в чужбина, заплахата беше много по-малка от тази, породена от ултрадесните недоволни граждани през 20-те години на миналия век.

Според разследващите заговорниците вероятно са възнамерявали да организират въоръжено нападение срещу Бундестага – федералният парламент в Берлин. Но всички подобни планове бяха потушени в зародиш, много преди Германия да се изправи пред нападение срещу законодателната си власт, подобно на щурма на Капитолия в САЩ през януари 2021 г. Накратко, германската демокрация остава жива и здрава, една от най-стабилните системи в западния свят и безспорно най-силната в Германия от раждането на модерната национална държава през 1871 г.

Въпреки това някои факти по случая дават повод за безпокойство. Властите извършиха акции в повече от 130 обекта в 11 от 16-те провинции на Германия, като арестуваха 25 души. Заговорът се простира отвъд районите на стария комунистически изток, където сенчести неонацистки мрежи действат след обединението през 1990 г.

Освен това много заговорници са имали военно обучение, а някои са били бивши членове на Бундесвера – въоръжените сили. Това беше напомняне за постоянните проблеми на Германия с десния екстремизъм в армията и службите за сигурност. През юли 2020 г. правителството нареди разформироването на елитен отряд командоси на основание, че войниците са укрили екстремистките дейности на някои от тях. 

И накрая, прокурорите заявиха, че заговорниците са били мотивирани отчасти от конспиративни теории в американски стил като QAnon и враждебност към „дълбоката държава“, за която се твърди, че контролира правителството в демокрациите. Появи се информация, че Хайнрих се е свързал с руски служители с цел установяване на нов политически ред в Германия. Засега няма доказателства за подкрепа на заговора от Русия или от американски екстремисти.

Откриването на заговора все пак придава сила на твърденията, изложени през октомври 2020 г. от Хорст Зеехофер - по това време министър на вътрешните работи на Германия. „Крайнодесният екстремизъм е най-голямата заплаха, пред която страната ни е изправена в момента“, заяви той осем месеца, след като крайнодесен стрелец уби 11 души в Ханау.

В продължение на много години този проблем беше прикриван от актовете на ислямистки тероризъм, като нападението през 2016 г. на коледен базар в Берлин, при което загинаха 12 души. Mалки крайнодесни групи обаче бяха активни в Германия много преди това.

Екстремисти като арестуваните тази седмица нямат представителство в Бундестага и на практика нямат обществена подкрепа. Дори по-малко радикалната, но твърдо дясна партия "Алтернатива за Германия" отчете спад на гласовете си на националните избори миналата година. И все пак никоя демокрация не може да си позволи самодоволство - урок, който германците са научили по-добре от всеки друг.