Драмите на пазара през 2022 г. замъглиха добрите инвестиционни възможности

Някои спадове са опция за добри дългосрочни печалби, стига инвеститорите да не действат емоционално

08:55 | 2 януари 2023
Обновен: 08:55 | 2 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

На пазарите тази година не липсваха драми. Инвеститорите понесоха истинска болка. Песимизмът нарасна. Несигурността беше в изобилие. Спиращата дъха възвръщаемост – подхранвана от ентусиазма след отшумяването на коронавирусната пандемия, беше източена от акциите за сметка на навлизането им на меча територия, пише The Wall Street Journal.

Драмата е разбираема. Нестабилността обхваща света, тъй като пандемията продължава, инфлацията се ускорява, бушува насилие срещу Украйна, задава се енергийна криза и Китай все още блокира голяма част от икономиката. Предизвикателствата по веригите на доставка, които трябваше да избледняват, остават в сила. Потребителите в САЩ все още купуват, но увереността им се понижава на фона на повишаването на цените и на лихвените проценти. Очакванията за корпоративните печалби са в процес на болезнена пренастойка, за да отразят настоящата икономическа реалност.

Междувременно повечето ръководители в САЩ имат малък или никакъв опит в управлението на инфлацията, която беше потисната в рамките на 40 години. Дори за централните банкери на Федералния резерв това е ново предизвикателство. Въпреки засилената подкрепа на централната банка остава малко вероятно инфлацията да бъде потушена с бързи решения. Освен това Фед няма много „плавни приземявания“ на икономиката зад гърба си, когато става въпрос за управление на паричното предлагане.

И все пак, не всичко е загубено. Има и поводи за оптимизъм. Сред тях е фактът, че голяма част от лошите новини са ясни и вероятно вече са включени в оценките на фондовата борса. В бъдеще още може да има още предизвикателства и пазарите да паднат допълнително. Има обаче общи признаци на мечите пазари, които вместо предупредителни знаци, могат да се приемат като възможност за покупка.

Първо – всичко се влошава изведнъж. Има поговорка, че единственото нещо, което се покачва в условията на мечи пазари, са корелациите. До този момент, тъй като агресивната война на Русия задушава доставките, енергетиката е единственият сектор в S&P 500, който отбелязва положителна възвръщаемост тази година. Междувременно акциите на компаниите с голяма и малка капитализация пострадаха по подобен начин, както и американските и международните индекси. Противно на широко разпространените възгледи, че активите с фиксирана доходност се представят силно в тежки условия, облигациите бяха ударени от нарастващите лихвени проценти. Въпреки че е трудно за вярване, 10-годишните съкровищни ​​облигации отбелязаха най-лошото си представяне от 234 години. В резултат на това класическият инвестиционен портфейл 60/40 за акции към облигации не успя да преодолее спадовете.

Второ – всички се съгласяват, но реално никой не знае. Широко разпространеният консенсус винаги трябва да се приема с доза недоверие. Най-скорошният пример за това е очакваната „червена вълна“ (значителна победа на Републиканската партия, бел.ред.) след междинните избори в САЩ, която така и не стана факт. Въпреки че беше широко очаквано, предизвиканото от пандемията забавяне продължи само няколко месеца - много по-малко от двете тримесечия на отрицателен растеж, обикновено свързвани с рецесии. Най-скорошната значителна рецесия беше преди 15 години – предизвикана от световната финансова криза. Тя продължи 517 дни, получавайки етикета Голямата рецесия поради своята тежест и продължителност.

Трето – всички балони се пукат. Крипто, компаниите за придобиване със специална цел (SPAC), акциите с потенциал за растеж – всички те бяха ударени, тъй като променящите се нагласи към риска овладяха спекулациите. Само преди месеци Super Bowl 2022 беше шеговито наречен Crypto Bowl поради преобладаването на скъпи реклами на компании от криптосвета. Това е точно повторение на дотком балона от 90-те години. В рамките на грандиозен спад криптоборсата FTX – един от най-големите рекламодатели на Super Bowl – подаде молба за фалит, а пазарът изгуби близо две трети от оценката си.

Междувременно към началото на ноември шепа технологични компании са изгубили общо 3,4 трилиона долара през 2022 г. от капитализациите си – включително спад от един трилион долара само в рамките на седмица. Може да се каже, че цените на акциите на компаниите от групата FAANG (Meta Platforms, Amazon, Apple, Netflix и Google) се приземяват след продължителния си престой в стратосферата.

Въпреки че инвеститорите имат голям интерес към отгатването на посоката на утрешните цени на акциите, фокусирането върху следващите пет до 10 години, а не следващите пет до 10 месеца, е по-продуктивно и вероятно по-печелившо. Много е писано за неефективността на пазарното време и безполезността на прогнозирането на икономически явления, но очакванията за движенията на пазара все още пленяват Wall Street. Освен това засилват истерията. Тези емоционални реакции водят до нестабилността, която създава най-големите възможности – като дълбочината на финансовата криза от 2008-09 г., страховете от пика на пандемията през 2020 г. и днешните макроикономически промени. Въпреки че днешната пазарна буря се засилва и отслабва в зависимост от новините за деня, инвеститорът, който успява да потисне емоциите си и има необходимото самоограничение, за да заглуши шума и да понесе краткосрочната болка, може да пожъне значителни дългосрочни печалби.

По оношение на дъното на пазара... Разбира се, винаги има възможност икономиката на САЩ да навлезе в територия на рецесия. И все пак вероятността от „твърдо приземяване“ или дълбока рецесия в стил 2007-09 г. е по-малко вероятна. Брутният вътрешен продукт на САЩ нараства с 2,6% годишен темп през третото тримесечие. Междувременно финансовата система е в много по-добра форма, отколкото по време на предишни икономически спадове. Силните корпоративни и потребителски баланси помагат за изграждането на буфер срещу икономическата слабост. Безработицата остава близо до исторически ниски нива. Американските потребители са заредени с повече от един трилион долара спестявания, получени от стимули, както и с най-ниския си дълг на домакинствата спрямо брутния вътрешен продукт от две десетилетия.