Обърнатата крива на доходността има послание за всички

Кривата обичайно сигнализира предстояща рецесия, но този пък може да е показателна и за задаващо се „меко приземяване“

19:30 | 27 ноември 2022
Автор: Конър Сен
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Обърнатата крива на доходността – когато доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи под тази на краткосрочните ДКЦ – 2-годишните – исторически е един от най-надеждните индикатори за рецесия. Теорията е, че тя показва очакванията на инвеститорите Федералният резерв да понижи лихвите в бъдеще. Обичайната причина това да се случва е, че икономиката е изпаднала в рецесия. Наистина – има много примери, в които кривата на доходността се е обръщала и е последвала рецесия, пише Конър Сен за Bloomberg.

Инвеститорите се тревожат, тъй като обръщането на кривата е по-изразено, отколкото беше в навечерието на рецесиите от 2001 г. или 2008 г. Изненадващото този път е, че ако вярвате в теорията за т.нар. „меко приземяване“, обърнатата крива на доходността е точно това, което искате да видите. И реакцията на пазара към по-добрите от очакваното данни за инфлацията през последните две седмици е показателна, че случаят е именно такъв.

Обръщането на

Обръщането на кривата на доходността сега е по-изразено, отколкото преди рецесиите през 2001 г. и 2008 г. Графика: Bloomberg 

Това, с което се съгласяват и очакващите рецесия, и поддръжниците на идеята за меко приземяване, е, че кривата на доходността сигнализира намаляване на лихвите от Фед в бъдеще. Несъгласието – в което в крайна сметка се крие целият казус – е по отношение на причината. Намаленията на лихвите не са толкова далеч. Очакванията са лихвените проценти на централната банка да достигнат около 5% в средата на 2023 г., а пониженията им да започнат в края на следващата година и да бъдат в размер на още допълнителен процент през 2024 г.

В последното Обобщение на икономическите прогнози на Фед, публикувано на заседанието през септември, централните банкери също изразиха очаквания за намаляване на лихвите през 2024 г. – в съответствие с нагласите им, че ще овладеят инфлацията. Така че – доста е разумно инвеститорите да намаляват цените в бъдеще в допълнение към опасенията за рецесия, които са налице в момента.

Днес базовата инфлация е на най-високите си нива от десетилетия, което налага Фед агресивно да повиши лихвените проценти. Все още има надежди, че до голяма степен високата инфлация се дължи на изкривявания в икономиката – до които доведе коронавирусната пандемия и които са в процес на отслабване и могат да бъдат овладени от централната банка, без това да доведе до значителен ръст на безработицата.

По-доброто представяне от очакванията на индекса на потребителските цени от октомври подкрепи този аргумент, което доведе до положителни реакции от пазарите. На 10 ноември доходността по 2-годишните ДКЦ се понижи с 0,25%, тъй като инвеститорите включиха в оценките си не така агресивна политика на Фед. Доходността по 10-годишните ДКЦ се понижи още повече – с 0,28% на фона заради очакванията за по-мек Фед и възможността за по-ранно понижение на лихвите.

В четвъртък гуверньорът Кристофър Уолър отбеляза, че докладът за индекса на потребителските цени е недвусмислено добра новина, като заяви, че това включва „както забавяне на цените на услугите, така и първия спад на цените на основните стоки от март насам“. Притесненията за рецесията, към която сочи обърнатата крива на доходността, се дължат на няколко десетилетия история. Положителното забавяне на инфлацията, което е в съответствие с меко кацане, може да бъде подкрепено от същия индикатор.