Самърс: Фед е на правилна позиция

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

11:30 | 22 ноември 2022
Обновен: 11:52 | 22 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Мнозина се опитаха да разберат накъде върви Фед и къде е тавана на лихвите. От Фед получихме донякъде противоречиви отговори. Включвам и изказването на председателя Булърд, който показа диаграма с долна граница 5% и горна от 7%. Къде сме днес?

Никой не знае. Мисля, че е погрешно да се робува на променящи се правила. Пазарът смята, че цифрата ще е около 5%, но по моя преценка това е по-скоро твърде ниско и много далеч от това да е твърде високо ниво. Но е напълно ясно, че налице са големите движения в този цикъл и сега предстои да довършим процеса.

Според мен има по-голям риск от твърде ранно спиране без инфлацията наистина да е излекувана. Така може да се създадат условия за ново ускоряване на инфлацията след първоначалния спад. Това е по-голям риск отколкото прекомерното увеличаване на лихвите.

Ако прекомерното увеличение означава сваляне на инфлацията под 2%, то това ми изглежда като много малко вероятен риск предвид къде сме в момента.

Но Фед са в правилна позиция и казват, че ще повишат още лихвите, ще спрат, ще оценят ситуацията, ще видят какво показват данните за инфлацията и прогнозите за инфлацията когато дойде есента или по-скоро зимата на следващата година. Трябва да кажа, че ако не бяха допуснали толкова много грешки свързани с крайния им оптимизъм относно инфлацията, то щяха да имат повече място за маневри и нямаше да разчитат на прогнози, които все още не са доказали, че инфлацията се понижава.