Фед подкрепят очакванията за намаляване на темпото

Вони Куин, Bloomberg News

10:30 | 17 ноември 2022
Обновен: 14:38 | 17 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Още представители на Фед подкрепят очакванията за намаляване на повишението на лихвата до 50 базисни пункта през следващия месец, макар да подчертават необходимостта да продължат да я вдигат и през 2023 г. На събитие във Финикс гуверньорът от Фед Кристофър Уолър заяви, че подкрепя поредица от повишения с половин пункт. Той каза, че окончателното му решение за следващото повишение ще зависи от данните.

ЕЦБ може да забави повишаването на лихвите като ги вдигне само с 50 базисни пункта следващия месец. Източници на Bloomberg казаха, че първоначалните разговори са показали липса на подкрепа за още едно увеличение със 75 базисни пункта. Сред цитираните причини са нарастващият риск от рецесия и възможно отслабване на натиска върху потребителските цени.

FTX и някои известните й поддръжници са съдени от инвеститор, който иска да заведе колективен иск, включващ всички американски инвеститори, вписани в FTX като по носещи доходност крипто сметки. В жалбата, подадена във федералния съд в Маями, се твърди, че крипто борсата се е насочила към неопитни инвеститори, включително известни личности, а Том Брейди и Стеф Къри са посочени като ответници.

Обединеното кралство е издало окончателна заповед за блокиране китайското придобиване на фабриката за микрочипове Newport Wafer Fab, позовавайки се на риск за националната сигурност. Сделката ще бъде разтрогната повече от година след като беше подписана, а китайската Nexperia ще бъде принудена да продаде поне 86% от дела си в завода. Newport Wafer Fab е най-големият производител на чипове в Обединеното кралство.

NASA обяви, че автоматичния космически кораб Orion е на път към Луната след успешно изстрелване с най-мощната ракета от 50 години насам. Произведената от Boeing система за извеждане на ракети стартира от космическия център Кенеди след двумесечно забавяне, за което са виновни времето и технически неизправности. Капсулата Orion на Lockheed Martin, ще се доближи на 100 км до лунната повърхност в началото на следващата седмица преди да се върне на Земята на 11 декември.