Тежест от $1 трлн. е надвиснала над кредитополучателите по света

Безпрецедентни разходи за рефинансиране на облигации разкриват още по-голяма уязвимост

11:11 | 3 октомври 2022
Автор: Финбар Флин,Гарфилд Рейнолдс,Колин Кийтинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителствата и компаниите по света са изправени пред безпрецедентни разходи за рефинансиране на облигации - тежест, която ще задълбочи пукнатините на дълговите пазари и ще разкрие още по-голяма уязвимост сред по-слабите кредитополучатели. 

Всеки корпоративен финансист или министър на финансите, който иска да емитира нови облигации сега, вероятно ще трябва да плати лихва, която е средно с около 156 базисни пункта по-висока от купоните по съществуващите ценни книжа, след като през последните дни тази разлика нарасна до рекордни стойности. Според изчисленията, направени на базата на индекс на Bloomberg, проследяващ държавния и корпоративния дълг на стойност около 65 трилиона долара в различни валути, всичко това възлиза на около 1,01 трилиона долара допълнителни разходи, ако всички тези ценни книжа бъдат рефинансирани.

Този широк бенчмарк на световния дълг загуби 6,8% през последното тримесечие, което е вторият най-лош спад след рекордния през предходните три месеца, сочат данните от 1999 г. насам. Понеделник донесе малко облекчение, като спредовете по азиатските висококачествени облигации в долари се промениха слабо, след като миналата седмица се раздухаха най-много за последните шест месеца.  

World Borrowers
Разходите за рефинансиране на кредитополучателите в световен мащаб достигат рекордни стойности

Рефинансирането на дълга се оказва все по-трудно за по-слабите кредитополучатели, тъй като кредиторите отчитат рисковете от глобална рецесия. Повечето правителства и компании все още са в състояние да поемат по-високите разходи за финансиране, но рязкото изтичане на средства и нестабилността карат кредитните пазари да започнат да се огъват. Миналата седмица банките трябваше да изтеглят финансиране за изкупуване с ливъридж на стойност 4 млрд. долара, а дори дълговите фондове с инвестиционен рейтинг претърпяха едно от най-големите тегления на парични средства в историята.

Действителните общи разходи за рефинансиране ще зависят от това, какви ще бъдат лихвените проценти, когато кредитополучателите прехвърлят дълг, като, разбира се, на много от тях с по-дългосрочни задължения няма да им се наложи да го правят скоро. Все пак, тъй като се очаква Фед да повиши целевия си лихвен процент с повече от един процентен пункт преди края на годината, съществува и риск кредитополучателите да се сблъскат с още по-високи разходи, ако се забавят. 

Централните банки трябва да преминат тънката граница, докато се борят с една от най-лошите инфлации от десетилетия насам, като стратезите на Bank of America Corp. наскоро предупредиха, че Федералният резерв трябва да забави темпа на повишаване на лихвените проценти, за да предотврати дисфункция на кредитния пазар.

Нарастват и опасенията, че ликвидността се изчерпва от световната финансова система, тъй като лихвените суапове - един от най-дълбоките пазари в света - се колебаят прекомерно. Разликата между плаващите и фиксираните лихвени проценти на суаповете с по-дълъг срок, обвързани с американския обезпечен лихвен процент за овърнайт финансиране, през някои от последните дни се колебаеше най-много в историята на индекса, който беше въведен през октомври 2020 г. като заместител на Лондонския междубанков лихвен процент. 

Шест базирани в САЩ кредитополучатели, проследявани от S&P Global Ratings, обявиха фалит през август, тъй като се появяват признаци, че по-високите лихвени проценти вече се отразяват на способността на закъсалите кредитополучатели да продължават да емитират нов дълг, за да изплащат стария. Има и други примери за дългови спънки, включително в Азия, където Шри Ланка не изплати заемите си по-рано тази година, а китайските фирми за недвижими имоти претърпяха рекордни неплащания.

"Ерата на евтините пари със сигурност е приключила", каза Нийл Шиъринг, главен икономист на групата в Capital Economics. "Според нас сме в началото на глобална рецесия и това включва рецесия в Европа, която е особено уязвима." 

World Borrowers
Глобалните облигации навлязоха още по-дълбоко в исторически мечи пазар

През последните седмици банкерите от Фед разсеяха всякакви предположения, че са близо до спиране на повишаването на лихвените проценти, дори ако това означава страдание за икономиката. Това се случи дори след като започнаха един от най-агресивните цикли на повишаване на лихвените проценти в днешно време и третото си поредно увеличение на лихвения процент със 75 базисни пункта през септември.

Индексът Bloomberg Multiverse, включващ инвестиционни и високодоходни облигации в различни валути, е загубил около 20% през тази година, като е на път да отбележи най-лошия си годишен спад досега. През септември ценните книжа изпаднаха в първия си мечи пазар от едно поколение насам.    

Според Шиъринг от Capital Economics потенциално най-голям стрес изпитват граничните държави и компаниите с висок ливъридж, които са взели заеми в чуждестранни валути. Макар и с различен характер, неотдавнашните сътресения на пазарите в Обединеното кралство, след като правителството там обяви драматично намаляване на данъците, са "предупреждение" за други правителства, че сега те имат по-малко възможности за фискални маневри или политически грешки, каза той.     

По-високите разходи за заеми притискат дори и най-силните корпорации. Разликата между текущата доходност и средните неизплатени купони както за американските, така и за европейските кредитополучатели в момента е около най-високата от повече от десетилетие. Внезапното охлаждане на първичния пазар в САЩ, което съвпадна с последното покачване на доходността, е доказателство, че заемите на сегашните нива стават все по-непривлекателно предложение.

"Очакваме разходите за финансиране постепенно да се повишат, тъй като компаниите рефинансират дълг с по-високи купони, тъй като с течение на времето падежират повече дългове", написаха кредитните стратези на Barclays Plc Зосо Дейвис и Джени Авдой в бележка от 30 септември.

"Ястребовата" позиция на Фед също усложнява задачата на кредитополучателите, тъй като води до покачване на долара до многогодишни върхове спрямо много от основните му конкуренти, включително еврото и йената. Това може да увеличи разходите на емитентите извън САЩ, които се нуждаят от финансиране в долари, както и да затегне финансовите условия по света. 

"В последните ни тримесечни проучвания инвеститорите съобщиха за рекордни количества парични средства, но неотдавнашната търговска активност предполага увеличаване на продажбите на клиенти, което може би отчасти се дължи на необходимостта от набиране на допълнителни парични средства за очакваните обратни изкупувания", написаха в неотдавнашен доклад стратези за развиващите се пазари, включително Донато Гуарино от Citigroup Inc. "С други думи, паричният резерв може да намалее, което ще направи всеки по-нататъшен пазарен трус по-вреден за стойността на активите."

Средната доходност на корпоративните облигации в световен мащаб в различни валути и рейтинги наскоро надхвърли 6% за първи път от 2009 г. насам, според индекс на Bloomberg. 

"Все още не сме видели по-голямата част от въздействието на повишаването на лихвените проценти върху икономиката", каза Полин Кристъл, портфолио мениджър в Kapstream Capital в Сидни. "Все още очакваме да видим влошаване на активността, заетостта и увеличаване на броя на неизпълнените задължения."   

На други места на кредитните пазари:

Азия
- В понеделник потокът от сделки на азиатския пазар на доларови облигации беше слабо изразен поради едноседмичното затваряне на китайските пазари за "Златната седмица" и почивния ден в Южна Корея.
- Загубите при азиатските доларови облигации продължиха пето поредно тримесечие, което е най-дългият подобен период в историята. През трите месеца, приключили на 30 септември, книжата поевтиняха с 4,2%.
- Все пак това е по-малка загуба от предходните две тримесечия, вследствие на политическите стъпки в Китай за подпомагане на затруднения сектор на недвижимите имоти в страната. Последният знак за подобни стимули дойде в края на миналата седмица, когато запознати заявиха, че финансовите регулатори са наредили на най-големите държавни банки да осигурят финансиране на стойност най-малко 85 млрд. долара за засегнатия сектор на недвижимите имоти. В понеделник след тази новина акциите и облигациите на китайските строителни предприемачи поскъпнаха.
- Някои от доларовите облигации на China Huarong са на път да увеличат печалбите си в понеделник, след като миналата седмица мениджърът на лоши дългове обяви плановете си да изкупи обратно някои чуждестранни облигации и да изкупи безсрочни облигации.
- По-малките брокерски къщи печелят бизнес на японския кредитен пазар, след като бившият водещ играч SMBC Nikko Securities Inc. беше засегнат от скандал за търговия.

Америка
- Американските облигации с висока доходност се насочват към най-големите загуби от началото на годината досега.
- На първичния пазар на облигации с инвестиционен рейтинг в петък нямаше нови емитенти, с което завърши една ужасна седмица, през която бяха продадени само 1,7 млрд. долара.
- Секторът на круизните превози се възстановява по-бавно от очакваното, като в петък цените на облигациите на компаниите Carnival и Royal Caribbean спаднаха.
- Ценните книжа, обезпечени с ипотеки, представляват една от най-атрактивните входни точки през последните 10 години, предвид комбинацията от доходност и нисък риск от предсрочно погасяване, пише анализатор.

EMEA
- Първичният пазар на облигации в региона не оправда очакванията за емитиране на малко над 15 млрд. евро, като петъкът беше 39-ият ден без продажби тази година.
- Банките, финансирали придобиването на House of HR's, вероятно ще запазят около една четвърт от сделката в балансите си, добавяйки към милиардите висящ дълг, заседнал в книгите на кредиторите.
- В Обединеното кралство облигациите получиха известно облекчение след неотдавнашната разпродажба поради оптимизма, свързан със срещата на правителството със Службата за бюджетна отговорност. 
- Устойчивите продажби поставят рекорди на германския пазар на дългови книжа Schuldschein, като през първите три тримесечия на годината достигнаха над 8 млрд. евро, надминавайки предишните целогодишни стойности.