От пицарии до стартъпи, украинските бежанци навлизат на европейския пазар на труда

„Ако сте били професионалист в Украйна преди войната, не искате да чистите подове в Дания или Германия“

20:02 | 8 август 2022
Обновен: 20:27 | 8 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Галина Палийчук е имала големи планове за 2022 г., включително да напише книга и да развие бизнес, който наскоро е започнала в родния си Киев.

По време на едноседмично посещение при сестра си в Берлин в края на февруари, Русия нахлу в Украйна. Авиокомпанията отменя полета й у дома и тя се озовава в Германия с три ризи, чифт дънки, чифт обувки и без компютър.

„Разбрах, че няма да постигна нищо или да помогна на никого, ако седя и плача в апартамента на сестра ми, така че се съвзех и започнах да си търся работа“, каза Палийчук, която е на 34 г. и е работила като адвокат и изпълнителен директор в технологичния сектор преди войната, пред The Wall Street Journal.

Най-малко 400 000 украински бежанци са намерили работа в Европа от началото на войната, включително повече от 200 000 в Полша, близо 100 000 в Чехия и около 20 000 в Италия, според правителствата в тези страни.

Повече от 5 милиона украинци са потърсили убежище в Европейския съюз, където 3,7 милиона са кандидатствали за специална програма, която им позволява да работят, да посещават училище и да имат достъп до медицински грижи в целия блок в продължение на три години. Сега, когато войната навлиза в шестия си месец, някои бежанци заемат работни места на европейския пазар на труда, които често се оказват трудни за запълване.

Европа страда от недостиг на работна ръка през последните години заради комбинация от десетилетия на ниска раждаемост и несъответствие между наличните работници и напредналите умения, които компаниите изискват все повече. Пандемията от Covid-19 допълнително преобърна пазара на труда, като първо доведе до скок на безработицата по време на затварянията, а след това до недостъг на работна ръка, когато икономиките се отвориха отново.

Висококвалифицирани украински софтуерни инженери започват работа в Amazon.com Inc., Vodafone Group PLC и други компании в Европа. Украински предприемачи стартират бизнеси в Дания, Холандия и другаде. Лисабон, който беше популярно място за украинската диаспора преди войната, привлича украински технологични стартиращи компании, които са избягали от Киев.

ЕС стартира версия на онлайн инициатива, която свързва квалифицирани работници със свободни работни места специално за украински бежанци. Блокът създаде други ресурси в помощ на търсещите работа и преведе на украински език програма, която помага на хората да създадат онлайн автобиография и мотивационно писмо, които могат да се използват за кандидатстване за работа в целия ЕС.

През 2011 г. Анна Петрова основава Startup Ukraine, организация, която предлага услуги на предприемачи. Когато се озова в Дания след руската инвазия, тя искаше да се възползва от богатия си опит в подпомагането на украински стартиращи компании.

„Предприемачеството е начин за украинците да постигнат финансова независимост, като същевременно създават работни места за другите“, каза тя.

Петрова помогна за организирането на конкурс в Дания за избор на 60 украински жени бежанки, които ще преминат курс, който да им помогне да започнат бизнес в Западна Европа. Първият випуск, който се състои от участнички с магистърски степени и богат трудов опит, се дипломира в началото на юли. Амбициозните предприемачи търсят да започнат бизнес в Дания и на други места в технологичната, модната, хранителната, образователната и други индустрии.

„Ако сте били професионалист в Украйна преди войната, не искате да чистите подове в Дания или Германия“, каза Петрова.

Не всички украински бежанци са в състояние да работят, въпреки че искат и често са високообразовани, казват икономисти. Повечето от бежанците са майки, които трябва да се грижат за децата си. Техните квалификации може да не бъдат признати и езикът може да се окаже бариера.

Петрова, която търси финансиране за провеждане на датския курс по предприемачество в Обединеното кралство и други европейски страни, каза, че стартирането на бизнес в някои случаи може да бъде отговорът на този проблем. Въпреки че това е натоварващо, то ви позволява сами да определяте работното си време, така че може да бъде опция за жени, чиито съпрузи остават в Украйна, каза Петрова.

Много украински бежанци не би трябвало да имат проблеми с намирането на работа, ако успеят да решат лични проблеми като грижите за децата, каза Сандра Лайтнер, икономист във Виенския институт за международни икономически изследвания, който се фокусира върху Централна и Югоизточна Европа.

Бежанците вършат и нискоквалифицирана работа, която европейците избягват. Украинска двойка са започнали работа като икономка и мияч на чинии в Residenz Heinz Winkler, петзвезден хотел югоизточно от Мюнхен. Мениджър там каза, че много бивши служители са изоставили хотелиерството по време на пандемията.

Марина Литвин пристига в Италия от Харков, вторият по големина град в Украйна, с 10-годишния си син и 18-годишната си сестра в средата на март. Тя приключва обедната смяна като сервитьорка в пицария и след това започва втора смяна от 17:30ч. до 1 или 2 часа след полунощ, която никой от местните не желае да поеме. Собственикът на ресторанта в северен туристически град й е казал, че вероятно не би могъл да отвори това лято, ако тя не беше поела работата.

Vodafone е сред компаниите в Европа, които стартираха инициативи за бързо приемане на украински кандидати. Телекомуникационната компания получи повече от 1200 заявления за работа, 60% от жени, и нае около 100 украински граждани, включително някои с технологични умения, които се оказаха трудни за намиране, каза говорител.

Bunq BV, онлайн банка със седалище в Холандия с 400 служители и клиенти в цяла Европа, нае 18 нови служители, включително украинци, избягали след началото на войната, и руснаци, напуснали страната си, за да протестират срещу инвазията. Украинските наети включват програмисти и персонал в маркетинга.

„Искахме да помогнем на бежанците, но имахме украински служители и преди войната и те са отлични, така че знаехме, че ще получим квалифицирани работници“, каза Али Никнам, основател и главен изпълнителен директор на Bunq.

Палийчук, изпълнителен директор в технологичния сектор, се премести в Холандия, където след месец си намери работа като ръководител на проекти.

„Преди войната работех на ръководни длъжности, но разбрах, че няма да мога да получа такъв тип позиция веднага“, каза тя.

Анна Тиан си спомня първата нощ на войната сякаш беше вчера, когато бомби я стряскат в леглото й в Киев. Тя прекарва няколко седмици в провинцията, преди да се премести в Холандия, където получава работа по връзки с обществеността за фондация, която помага на украинците да напуснат родината си.

30-годишната Тиан наскоро се премести в Лисабон, за да се присъедини към шестима колеги от предвоенната си работа като ръководител на отдел по комуникациите за базиран в Киев инвестиционен фонд. Тя живее в апартамент от Airbnb, докато търси собствено жилище.

„Разбира се, че всички мечтаем да се върнем у дома, което планираме да направим, когато войната свърши“, каза Тиан. „Засега това е нашата нова реалност и ние се възползваме максимално от нея.“