Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Шоколадова къща минава през кризите с оптимизации, иновативни подходи и социална мисия

Станимира Георгиева, създател на "Шоколадова къща Станимира", "Бизнес старт", 31.05.2022 г.

12:35 | 31 май 2022
Обновен: 16:47 | 31 май 2022
Автор: Даниел Николов

Поредицата от кризи през последните години са били подходящ момент за иновации и оптимизации на малкия бизнес като "Шоколадова къща Станимира". В периода на пандемия фирмата е пренесла корпоративния си бизнес в интернет с видеа, онлайн обучения, тийм билдинг услуги, като е продължавала мисията си да дава възможност на хора от уязвими групи да развиват професионалните си умения. През последните години се разширява мрежата и партньорството между НПО сектора и социалното предприемачество, като вече има добри примери и от банковия и IT сектора, разказа Станимира Георгиева, създател на "Шоколадова къща Станимира", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Корпоративните клиенти наблягат все повече върху това продуктът или услугата, която ползват, да имат социална отговорност - те избират доставчици, които имат основна мисия да подкрепят хора от уязвими групи. Това при нас е много важно и имаме печат за социално предприятие - това е иновация на Министерството на труда и социалната политика - и това продава. Хората искат да знаят каква е вашата мисия."

От страна на държата стъпките за насърчаване на социалното предприемачество са малки и бавни, а могат да се въведат мерки като временна финансова помощ за откриване на работни места или провеждане на обучения, каза Георгиева.

"Можем да обучаваме повече хора, които са от уязвими групи и имат нужда от трудови навици, за да отидат на пазара на труда. Моята цел е да се обучават; за разлика от много фирми, които казват, че искат да задържат таланти, аз не искам да ги задържам, а да се обучават и да отидат да работят, а не да стоят вкъщи и да получават помощи."

Над 200 проекта и рекорден брой участници са били представени на годишните награди на социалния и отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, разказа Георгиева. 

"Те дадоха пример, че все повече хората търсят мисия - било потребители или служители - има ли нещо повече от бизнес като бизнес." 

Стремим се да имаме не само надежден, а предвидим партньор, който и при кризи ще преследва и нуждите на обществото като цяло, добави Георгиева. 

"Когато това е част от нашето ДНК, ще видим всички онези промени, за които говорим, а не само да чакаме държавата или управляващите да го направят."

Компанията на Георгиева е въвела оптимизация на целия процес от доставката на суровини до доставката на готовия продукт, за да намали сметките си за ток, които са се увеличили в пъти през последните месеци.

"Бизнесът не може да расте, когато се концентрираме само да спестяваме... Увеличихме маркетинга, нови услуги с корпоративните клиенти и работим да отворим нашия физически магазин."

Тъй като предприятието не използва много суровини, световните проблеми с доставките на какао не са се отразили на производството, освен покачването на цените. 

Цената на какаото се повишила в настоящата криза за хранителни продукти, но има и увеличение на потреблението на шоколадови продукти в световен мащаб, както и на биошоколад, биопродукти и на луксозния сегмент на ръчно произведени изделия, каза Георгиева.

"Наблягайки на пресния продукт и увеличавайки маркетинга, не трябва да се плашим от тези неща, които се случват за всички. Къде се позиционираме, кои са онези малки елементи, които могат да ни поставят на преден план - това търсим ние, за да увеличим оборота."

Повече за това как се реализират украинските бежанци в български фирми, социалното предприемачество и за каузите на Маратона на приятелството в Плевен може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.