Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Социалното предприемачество в България се нуждае от по-добра правна среда

Елена Калинова, мениджър "Предприемачество" към Български център за нестопанско право (БЦНП), „Бизнес старт“, 01.06.22

12:58 | 1 юни 2022
Обновен: 16:07 | 1 юни 2022
Автор: Таня Жекова

Интересът към социалното предприемачество е все по-голям в България и среща подкрепата на много компании. За да може обаче то да се развива, правителството трябва да подобри законовата среда и законите, които директно касаят социалните предприемачи. Това коментира Елена Калинова, мениджър "Предприемачество" към Български център за нестопанско право (БЦНП), в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

„Няма реални стимули от държавата за социалноto предприемачество. Фирмите трябва да бъдат стимулирани да наемат хора с увреждания или в нужда и да ги задържат трайно, за да има активно включване на тези хора на пазара и те да бъдат ефективни за компанията, която ги наема. Някои текстове, които се стремят да защитят правата на хората с увреждания, по-скоро се превръщат в спирачка за фирмите, които искат да наемат такива хора“, казва тя.

Калинова подчертава, че бизнеса с кауза не е лесен и трябва непрекъснато да се насърчава.  „Да се работи с хора в нужда в дневните центрове не е достатъчно за тях. Хората имат нужда от работа в реална среда, където те самите да се почувстват уважавани и полезни за обществото. Хора, които дълго време са били в днвени центрове, когато видят че са оценени и техния труд е заплатен са допълнително мотивирани и се променят дори на ежедневно битово ниво. Това го казват както колегите социални предприемачи, така и семействата на тези хора“,  разказва тя.

По нейни думи към социалното предприемачество има все по-голям интерес не само от клиентите на НПО организации, но и от бизнеса.

„С развитието на онлайн платформата ДарПазар все повече фирми се свързат с нас, за да закупят продукти, произведени от социални предприемачи. Една много позитична история от нашия проект Let’s Go е „Мисия криле“, които работят с бежанци в Харманли и Стара Загора. Те започнаха работа още при предишната вълна бежанци, но сега работят и с украинци. С тях се е свързала голяма фирма за сувенири, които са им предложили да организират социално предприемачество с хората, с които те работят и компанията иска да изкупи цялата продукция и да я разпространи из цялата страна“, разказва Калинова.

Според нея неправителственият сектор е реагирал много бързо и навременно след конфликта в Украйна, за да помогне на бежанците.

„Аз съм възхитена от скоростта с която се отзоваха колегите. Те вече имаха опит с предишната бежанска криза, защото никога не са спирали да помагат на бежанците. От самото начало на конфликта организираха центрове за дарения и екипи, които да търсят настаняване. След като хората бяха настанени в България и им бяха оказани определени услуги, вече започна да им се търси и работа. Някои от украинците работят като медиатора в самите в НПО, а на други се търси активно работа в други компании“.

Засега за украинските бежанци най-лесно се започва работа в ИТ сектора за тези, които имат такава квалификация, тъй като може да се работи дистанционно и езиковата бариера е по-малка, защото повечето програмисти знаят английски и той е работен език. Голяма част от бежанците са майки с малки деца и голямо предизвикателство за тях е намирането на подходяща занималня за децата. Редица НПО организации вече работят в тази посока и организират дневни центрове.

„От предишната криза с бежаци имаме прекрасен приемер за социално предприемачество – бистро Каристо в София, създадено от ливанци-бежанци и целта му е да предоставя работа на бежанците от тези страни. Те са едно от социалните предприятия с висока печалба, които достигат всички цели, които са си възложили. За съжаление обаче НПО сектора не е от най-облагодетелствания от анти кризисните мерки – още при ковид затварянето имаше ограничение относно дейноста на предприятията, които имат право да кандидатстват за помощ. Ние работим активно с колегите от правния отдел за подобряване на разбирането на правителството че НПО сектора е изключително важен за раззвитието на гражданското общество. Надяваме се, че сега ще постигнем по-голям ефект, тъй като правителството и експертите проявяват по-голямо желание да работят с нас", споделя тя.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.