Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Успяват ли бежанците от Украйна да намерят място на пазара на труда в България

Ива Парцалева, ВКБООН и Веси Деянова, BG4UA, в "Бизнес старт", 18.05.2022

13:41 | 18 май 2022
Обновен: 16:56 | 18 май 2022
Автор: Галина Маринова

Искаме да създадем пространство, където бежанците в Украйна да се срещнат с български компании, които да им дадат този шанс. Това казаха Ива Парцалева, ВКБООН и Веси Деянова, BG4UA, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Гостите коментираха предстоящия форум "Бизнесът подава ръка", който ще се поведе утре и ще даде възможност за директен разговор на бежанци с български компании. Върховният комисариат за бежанците на ООН обединява усилия с осем свои партньорски организации за да помогне на бежанците от Украйна да започнат работа в България. 

Към този момент има 66 компании, които са регистрирани за участие. Няма да могат всички да се включат, но 40 ще бъдат там, а с останалите ще поддържаме контакт. На този етап има регистрирани за участие 300 бежанци, но очакваме интересът да е много по-голям и да дойдат много хора, които не са се регистрирали предварително, споделиха организаторите.

По думите им интересът от IT сектора е голям, както и от производството, ресторантьорството и хотелиерството - има организации от всички сектори.

Те споделиха, че интересът от страна на бежанците зависи от опита и образованието на хората, но ресторантьорството и хотелиерството са най-предпочитани, може би защото работата там е сезонна и не е дългосрочна, но има интерес и към други сектори.

"На този етап една голяма част от хората все още се ориентират и не са взели дългосрочни решения – дали ще останат в България или не и затова интересът е по-голям към сезонната заетост. Освен това профилът на участниците е професионален – 80% от хората заявяват, че са с висше образование и са работили в администрацията, в образователния сектор, в търговия и продажби и в България търсят такъв тип работа".

Има немалък процент, които са работили регулирани професии като педагози, юристи, лекари, инженери, но на този етап тяхната реализация в България е по-сложна заради процедурите за реализация на тези квалификации, алармирах Ива Парцалева.

Относно трудностите за започване на работа на бежанците гостите казаха, че е хубаво, че всички украински граждани са регистрирани със Статут за временна закрила. България е на едно от челните места по обхват - към този момент в страната има малко над 100 хиляди украински бежанци, които са останали в страната и 99% от тях са регистрирани. С този статут те имат пълен достъп до пазара на труда, което много улеснява работодателите. Няма нужда от допълнителни разрешителни.

Предизвикателствата са свързани с косвени ситуации. Голяма част от хората са жени, а 40% са деца. Важно е да се реши какво ще се прави, за настаняването на тези децата в детски градини, например, където има изисквания включително и за документи за ваксинации, с каквито документи бежанците не разполагат.

Има проблем и с владеенето на български език. В България няма отговорен орган или институция, която да се занимава с преподаване на български език на чужденци и се разчита изцяло на доброволци и НПО.

Друг проблем е, че бежанците се намират главно в курортни селища и там пазарът на труда е по-ограничен и специфичен.

"Много от работодателите са наясно, че хората не са се ориентирали още дали ще останат в страната и подхождат с изключително разбиране".

Проблемът с българския език назрява, но има работодатели, които са много гъвкави и адаптивни. Те предоставят условия за изучаване на езика, допълнителна подкрепа с жилища и детски градини, споделиха гостите. "Виждаме едно разбиране, че хората имат нужда от помощ и подкрепа в момента. Голяма част ще искат да ги задържат и сме сигурни, че ще има работодатели, които ще успеят да ги задържат в страната и да подкрепят нашата икономика".

"Със сигурност не всички планират да се върнат в Украйна, а част от тях няма и къде да се завърнат и търсят по-дългосрочна реализация".

Агенция по заетостта публикува на страницата си резултати от проучвания сред хората, които консултира и първите данни 70% от хората заявяват готовност да започнат работа в България. Те не измерват дали да е временна или продължителна, но това е много важно, защото след 31 май хората няма да могат да останат в хотелите, където живеят и намирането на работа е важно, за да могат те да осигуряват сами своето настаняване.

"Българският бизнес е много отворен към бежанците въобще. През годините сме правили и други подобни форуми, и за бежанците от Сирия, и от Афганистан и обикновено сме имали много голяма успеваемост. Доста от участниците са наети. През годините винаги сме работили не с много голяма, но с плътна мрежа от работодатели, което е свързано до голяма степен и не толкова с желанието им да работят, а с голямата нужда от работна ръка".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.