В психологията има определение за формираното от КГБ съзнание на Путин 

Как годините на Путин в КГБ създават у него професионално изкривяване, което диктува отношението му към истината и до днес

16:15 | 31 май 2022
Обновен: 17:37 | 31 май 2022
Автор: Антон Груев
В психологията има определение за формираното от КГБ съзнание на Путин 

Един от начините да влезете в изкривеното съзнание на деспот като руския президент Владимир Путин е първо да проникнете до най-тъмните кътчета на собствената си психика и след това да разберете по какво се различава от неговата. Разликите са много, но едно когнитивно снафу (акроним за “situation normal all fucked up” или ситуацията е нормална, всичко е прецакано" бел. прев.), което е често срещано и подходящо за ситуацията е професионално изкривяване (deformation professionelle), пише Андреас Клут за Bloomberg Opinion.

Използваме за пример френският израз, не само защото този език често улавя нюансите по-добре, но и защото фразата съдържа в себе си игра  на думи, която не може да се предаде с английския превод на професионално изкривяване. Френското „formation professionelle“ означава професионално образование, докато „deformation professionelle“ означава тунелно зрение, пристрастие и изкривявания, които започваме да усещаме когато стане експерти в това, с което се занимаваме. 

Много прокурори, например биха забелязали хора, които са виновни за нещо, но още не са хванати, докато вървят по случайна улица. Специалисти по наказателно право, които минават по същата улица вероятно ще забележат много хора, които са обвинени несправедливо за нещо или пък са тормозени от предстоящ разпит.

Обикновено професионалното изкривяване е навсякъде около нас, но е просто нещо досадно. Тя се отнася до професора, който се прибира вечер и започва да изнася отегчителна лекция на своите съпруга и деца. Или специалистът по информационни технологии, който ако бъде оставен без надзор, ще направи влизането в служебния ви компютър толкова сложно, че ще ви се прииска никога да не свършите и една задача през живота си.  

В геополитиката като цяло и конкретно в случая на руското нападение срещу Украйна, залозите са неизмерими по-високи. Путин страда от професионално изкривяване още от времето си в КГБ – шпионската агенция на бившия Съветски съюз. Той е започнал работа там от 1975 година, когато е бил около 20 и я е напуснал малко преди разпадането на СССР До ден днешен, той обича да подчертава, че няма „бивш“ агент на КГБ – много хора са напуснали агенцията, но не и обратното. 

Много преди да застане начело на ядрена сила, Путин изгражда своята личност като човек, който всява страх. Замислете се. Той не се издига до високите етажи на властта след като се кандидатира за поста, ръкува се с правилните хора или пък ръководи бизнес, лекува пациенти, разработва иРНК ваксини нито продава умни устройства. Путин става алфа мъжкарят в Кремъл като шпионира хора, следи и манипулира действията им, а понякога и ги заличава. 

В какво превръщат тези събития ума на Путин, такъв, какъвто е днес? Рюдигер фон Фрич, бивш посланик на Германия в Русия, описва психологическите последици, докато ги е наблюдавал. Путин подрежда всичко в живота – частно или публично, руско или глобално – в категории на действителни или потенциални враждебни действия, конспирации или заплахи.

Иван Кръстев, български политолог, се съгласява с това, че той постоянно говори за предателство и измама. Както Путин вижда историята и настоящите събития, Кръстев казва: „Нещата никога не се случват спонтанно. Ако хората демонстрират, той не пита: Защо са на улицата? Той пита: Кой ги е изпратил?

По този начин много от халюцинациите на Путин стават разбираеми. Съветският съюз не падна; той беше съборен (от враждебния Запад). „Цветните революции“ в бившите съветски републики не бяха първични викове за свобода от хора, които се чувстваха потиснати; тези протестиращи бяха наети или манипулирани от ЦРУ и други западни тайни служби. Украинците не искат да се присъединят към Европейския съюз заради обещанието му за просперитет, напредък и свобода; те го правят, защото са управлявани от нацисти, чиято истинска цел е да обградят и предадат Русия и Путин.

Друг аспект на това конкретно професионално изкривяване се отнася до истината - или по-скоро, пълното отсъствие и неуместност на самото понятие. В продължение на години хора като Питър Померанцев, роден в Съветския съюз британски автор, изтъкваха, че Путин парадира със силата си, като дефинира „реалността“ произволно, както пожелае.

Агентът на КГБ знае, че „ако нищо не е вярно, значи всичко е възможно“, смята Померанцев. „Оставаме с усещането, че не знаем какво ще направи Путин след това – че той е непредсказуем и следователно опасен. Ние сме зашеметени, завъртени и объркани от въоръжаването на абсурда и нереалността от Кремъл."

Докато е посланик на Германия в Кремъл, фон Фрич изпитва от първа ръка когнитивния удар, който това предизвиква у другите. „В някои разговори в Москва след анексирането на Крим през 2014 г. имах чувството, че ние нахлухме на полуострова, а не Русия. Ако няма истина, вече няма значение дали изкривяваш реалността или я обръщаш, стига да можеш. В системата на Путин лъжата не е грешка, а характеристика.

И така, какво прави Путин различен от останалите? Много неща. Първо, макар че всички може да страдаме от някаква форма на професионално изкривяване (журналистите едва ли са имунизирани), повечето от нас не са шпиони.

Второ, колкото и предубедени да са нашите виждания, повечето от нас все още трябва понякога да се срещат и да взаимодействат с други хора, които имат различни гледни точки. Путин, за разлика от тях, изглежда е напълно изолиран в своята алтернативна реалност.

И трето, дори когато излезем от дълбокия край, повечето от нас нямат достатъчно сила, за да наранят милиони невинни минувачи (въпреки че скърбящите хора от Увалде, Тексас, знаят, че човек, действащ сам, все още може да унищожи живота на много хора ). Путин има тази върховна сила, която идва с кодовете за изстрелване на ядрени оръжия.

Формиращите му години в КГБ предизвикаха професионално изкривяване във Владимир Путин, която го направи циничен, параноичен, отмъстителен, безскрупулен и безмилостен. И преди всичко лъжлив. Украйна, Западът и останалият свят трябва да имат това предвид при калибрирането на стратегия срещу него.