Биткойн за $30,000, S&P 500 на 4000 пункта и подкрепата на Фед

Биткойн вече се справя успешно с волатилността на пазара

19:40 | 26 май 2022
Обновен: 20:14 | 26 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В макроикономиката няма много по-мощни сили от бързия спад на индекса S&P 500 и в повечето вероятни сценарии, един от големите печеливши от това ще бъде битокйн. Ако индексът се задържи под 4000 пункта, изглежда това ще бъде обрат, който ще смекчи очакванията за увеличение на лихвите от Федералния резерв и ще подкрепи златото, американските облигации и отчасти – биткойн, пише в свой анализ за Bloomberg Intelligence Майк Макглоун.  

Биткойн вече се справя успешно с волатилността на пазара

При сегашното си ниво от около 7,5 пъти цената на биткойн, S&P 500 не е далече от своя връх през 2017 година, но бързо узряващият пазар на криптовалутите изглежда започва да надделява. Сега 60-дневната волатилност на биткойн е само 2 пъти по-голяма от тази на S&P, като преди 5 години съотношението беше 18 пъти. Цената на двете обаче продължава да се различава 7,5 пъти, което е сигнал, че тенденцията се потвърждава – биткойн се представя по-добре от фондовия пазар, а относителният риск намалява. Това е естествената прогресия за една нововъзникваща технология, която става все по-популярна сред масовия потребител.  

Повечето сценарии отдават предимство на биткойн.

В началото на 2021 година биткойн беше водещият рисков актив и премина границата от 30 000 долара, но неговият потенциал да се превръща в глобален актив за обезпечение може да му даде предимство в повечето сценарии. Около 4 месеца по-късно, S&P 500 преминава границата на съпротива от 4,000 пункта, а поради заплахата за рисковите активи от увеличаването на лихвите в САЩ и инфлацията, спадът на индекса беше гарантиран. Въпросът е кой ще спечели от увеличаването на лихвените проценти от Федералния резерв. Нашите анализи отдават известно предимство на криптовалутата. Ако фондовият пазар продължава да се освобождава от излишъка натрупан през 2020 и 2021, това би трябвало да се случи и с биткойн. Криптовалутата обаче е в ранен етап на включване в повечето инвестиционни портфейли и започва да заменя златото. Настъпателната позиция на Фед, въпреки спада на S&P от близо 20% е сигнал за продължителни насрещни ветрове за пазара.

Повратен момент за рисковите активи и очакванията към Фед ли беше петък 13?

S&P 500 падна под 4000 през втората седмица на май. Оттогава златото, американските облигации и биткойн се представят по-добре от него. Това е въпрос на устойчивост и според нас това ниво на спад на фондовия пазар може да е повратна точка за известно облекчаване на очакванията към Федералния резерв за повишаване на лихвите. Това ще се отрази на представянето на активи, които обикновено печелят в такива сценарии. Това, че един от най-нестабилните и спекулативни активи – биткойн, не се повлия на спада на фондовия пазар, може да показва прехода на криптовалутата към съхранение на стойност без риск. Данните показват, че за периода 13-25 май биткойн отчита лек спад спрямо около 2% спад за S&P.