Загубите от биткойн на Ел Салвадор вече са равни на следващото плащане по дълга

Инвеститорите са загрижени не само за способността на страната да изплаща текущите си задължения по дълга, но и от желанието ѝ да го направи

09:02 | 13 май 2022
Обновен: 11:12 | 13 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хазартният ход на Ел Салвадор с биткойн вече доведе до загуби, които са равни на следващото лихвено плащане на страната, която изпитва липсва на ликвидни средства, към притежателите на облигации, показвайки увеличените рискове, породени от експеримента й с криптовалутата.

Разгромът, който доведе до спад на биткойн с около 40% от края на март, задълбочи кумулативните загуби на управлявания от президента Найиб Букеле криптофонд на държавата до около 40 милиона долара, според оценка на Bloomberg. Това е малко повече от следващото плащане на купон на страната по външния й дълг - 38,25 милиона долара, дължими на 15 юни по облигации с падеж през 2035 г.

Правителството на Букеле похарчи около 105 милиона долара за закупуване на биткойни, откакто през септември Ел Салвадор стана първата държава в света, която ги направи законно платежно средство, въз основа на неговите съобщения в Twitter. Криптовалутата е паднала с 45% от първата покупка, намалявайки стойността на 2301 биткойна на страната до около 66 милиона долара.

„Това е рисковано, защото е изключително нестабилен актив и е инвестиция, която е изцяло по преценка на президента“, каза бившият шеф на централната банка на Ел Салвадор Карлос Асеведо. „Той го купува през телефона си, когато иска да се възползва от спада, но не го прави както трябва, защото когато купува, винаги има по-голям спад.“

Загубите са още един удар за Букеле, твърд поддръжник на криптовалутите, който повече от пет месеца се опитва да продаде облигация, обезпечена с биткойн. Но инвеститорите стоят настрана от облигациите на Ел Салвадор, загрижени не само за способността на правителството да изплаща текущите си задължения по дълга, но и от желанието му да го направи.

Офисът на Букеле отхвърли искане за коментар от Bloomberg News. Правителството не публикува данни за своите биткойни.

Цените по външния дълг на страната паднаха с около 18% тази година, оставяйки облигациите с изискуемост след 10 и 30 години да се търгуват на около 40 цента за долар, дълбоко в проблемна територия. Следващото плащане на главницата е през януари за 800 милиона долара. Ценовата отстъпка от 22%, при която се търгуват книжата, предполага известно колебание от страна на инвеститорите дали задължението ще бъде изпълнено.

Асеведо смята, че правителството ще може да извърши плащането на падежа с комбинация от заеми и парични резерви, потенциална пенсионна реформа или използване на специалните си права на тираж с МВФ. Букеле вероятно ще търси преизбиране и „не иска да понесе политическата цена от фалит“, каза Асеведо.

Ел Салвадор дължи на притежателите на облигации 382 милиона долара лихви тази година, като юли е най-тежкият месец за плащания, тъй като са дължими 183 милиона долара. Според централната банка през април страната е имала резерви от 3,4 милиарда долара, а правителството планира да набере 1 милиард долара с облигация, обезпечена с биткойн, въпреки че в момента не е ясно дали транзакцията ще бъде осъществена.

Нацията също води преговори с Международния валутен фонд за разширен механизъм за финансиране, но преговорите спряха, след като Букеле прие криптовалутата като законно платежно средство. Оттогава спредовете на националните суапове за кредитно неизпълнение - вид застраховка срещу пропуснати плащания - са се увеличили с повече от 20 процентни пункта, което предполага 87% шанс за неизпълнение през следващите пет години.