Ръководителят на FTX: Биткойн няма бъдеще като средство за разплащания

Токенът има място на криптопазара за други цели, смята експертът

16:05 | 16 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойн няма бъдеще като мрежа за плащания заради своята неефективност и високия отпечатък върху околната среда, заяви един от най-влиятелните изпълнителни директори в криптосвета, цитиран от Financial Times.

Сам Банкман-Фрайд, основател на FTX, посочва, че системата за валидация на трансакции с биткойн не е способна да увеличи мащаба си, за да се справи с милионите трансакции, които ще са необходими, за да се направи валутата ефективно средство за плащания.

„Биткойн мрежата не е мрежа за плащания и мащабът ѝ не може да се увеличава“, коментира Банкман-Фрайд.

Изказването на експерта става факт на фона на разпродажбите на бързо растящия пазар на криптовалути, които доведоха до поевтиняването на биткойн с над 35% от януари. Цената на токена се понижи до най-ниското ни ниво от края на 2020 г. насам.

Криптоентусиасти все още гледат на биткойн като начин за извършване на ежедневни трансакции. Държави като Ел Салвадор и Централноафриканската република приеха биткойн като законно платежно средство. Скорошни проучвания на учени в САЩ обаче установиха, че биткойн почти не се използва за ежедневни разплащания в Ел Салвадор въпреки въвеждането на специални банкомати и други мерки за насърчаване на употребата му.

30-годишният милиардер, който превърна FTX в една от най-големите борси за дигитални активи в света, заяви, че ще е необходим алтернативен вид блокчейн или друга технологична иновация за създаването на функционална мрежа за разплащания с криптовалути. Етериум вече работи за преминаването към механизмите за консенсус за доказване на залог (“proof of stake”), които би трябвало да са по-малко енергоемки.

„Нещата, с които извършвате милиони трансакции в секунда, трябва да са изключително ефективни и улеснени с по-ниски разходи за енергия. Механизмите за консенсус за доказване на залог са”, посочва Банкман-Фрайд.

Неговите критики към биткойн подчертават сериозните опасения за околната среда относно количеството енергия, което е необходимо на криптосистемите за подобни операции. Някои европейски регулатори призоваха за забрана на системите поради въглеродните им емисии. Добивът на биткойн изисква повече енергия от консумацията на много страни, включително на Норвегия и на Швеция, показва индексът Bitcoin Electricity Consumption на Университета в Кеймбридж.

„Ситуацията не трябва да се разраства до точката, в която в крайна сметка насочваме 100 пъти повече от днес за енергийни разходи за копаене“, отбелязва Банкман-Фрайд.

FTX използва въглеродни компенсации за емисиите на компанията, което според ръководителят ѝ си струва, но не е цялостно решение, „защото просто привършват нещата за компенсиране в даден момент“.

Въпреки възгледите си за биткойн, Банкман-Фрайд вярва, че най-големият дигитален актив има място на криптопазара.

„Не мисля, че това значи, че биткойн трябва да си отиде“, коментира експертът, като добавя, че токенът може да има бъдеще като „актив, борсово търгувана стока и средство за съхранение“, подобно на златото.