Епичните две години за технологичния сектор завършват със съкращения и разпродажби

Компаниите понижават прогнозите си за настоящото тримесечие и замразяват търсенето на служители

16:45 | 9 май 2022
Обновен: 21:12 | 9 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Технологичната индустрия, която задвижваше икономиката на САЩ по време на пандемията и растеше с огромни мащаби през десетилетието на свръхниски лихвени проценти, се сблъсква с един от най-предизвикателните периоди в историята си, пише The Wall Street Journal.

Глобалните гиганти и стартъпите изпитват трудности от различни икономически, производствени и пазарни фактори, което поражда постпандемична турбуленция в сферите на електронната търговия, дигиталната реклама, електрическите превозни средства, средствата за споделено пътуване и други.

Компаниите, които се очертаха като големи генератори на работни места през последните две години - добавяйки общо стотици хиляди служители, започнаха да замразяват наемането или дори преминаха към уволнения.

Притеснени относно факта, че някои от силите, които тласкаха нагоре цените на технологичните акции, вече не са актуални, инвеститорите се оттеглиха от акции на компании като Lyft, Peloton и други. Акциите на Netflix, Meta и Amazon поевтиняват с над 30% през тази година, което е над понижението на индекса S&P 500 в размер на 13%.

Изменение за

Изменение за 2020 г. Графика: FactSet 

Инвеститорите не са единни в оценките си - дали добре позиционираните компании преминават през период на стагнация след свръхбързото си разширяване през последните години, или това са ранните признаци за по-широки спадове в индустрията и отлив на капитали.

Въпреки че някои технологични компании са изправени пред предизвикателства, пазарът на труда в САЩ остава силен без признаци за забавяне. Американската икономика добавя 428 хиляди работни места през април - 12-ти пореден месец на ръстове от над 400 хиляди позиции, а нивото на безработица остава 3,6%. Брутният вътрешен продукт на САЩ се сви с 1,4% през първото тримесечие.

Въпреки че някои сегменти от технологичната индустрия понасят удари, има и признаци за оптимизъм. Секторите за облачни изчисления, чиято дейност нарасна значително по време на пандемията, остават силно печеливши, което подкрепя резултатите на Amazon и Microsoft.

По време на пандемията Amazon и Facebook бяха сред технологичните компании, които наемаха множество служители заради ускорения растеж. Amazon добави около 800 хиляди служители през 2020 и 2021 г. в стремежа си да отговори на огромното търсене на услугите за електронна търговия. През последните пет години Meta, Apple, Microsoft и Alphabet удвояват общия брой на служителите си на пълен работен ден до около 563 хиляди души.

Технологичните компании генерираха растеж, който рядко се среща в други части на икономиката. През 2020 г. Meta, Amazon, Google, Apple и Microsoft общо генерираха продажби за 1,1 трилиона долара, надвишавайки БВП на Нидерландия, Швейцария, Турция и Саудитска Арабия според данните на Световната банка.

Пандемията само засили доминацията на технологичната индустрия. На фона на затворените икономики много потребители започнаха да разчитат на технологиите както никога досега, което помогна да се увеличат състоянията и цените на акциите на онлайн търговците, платформите за видеоконферентни разговори и услугите за видео стрийминг.

Съвкупност от фактори променя динамиката през тази година. Инфлацията е на най-високото си ниво от четири десетилетия, което оказва натиск върху възнагражденията на складовите служители и шофьорите и междувременно намалява покупателната способност на потребителите. Повишаващите се лихвени проценти започват да намаляват потока от капитали, търсещи висока възвръщаемост от технологични инвестиции. Отварянето на ресторантите и физическите магазини отново намали търсенето на онлайн търговците. Мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 в Китай създават нови трусове във веригите на доставка за iPhone и други компании от сектора.

В края на април Amazon отчете най-бавния ръст на приходите си от около две десетилетия заради забавянето на онлайн потреблението и нарастващите оперативни разходи. Ръководителите на компанията заявиха, че складовият ѝ капацитет е надвишил търсенето и в някои области е имало излишък на служители.

Meta посочи през миналата седмица, че ще замрази или спре в някои случаи наемането на нови служители със средно и високо ниво на квалификация - седем месеца, след като обяви голямо търсене на кадри и инвестиции за прокарването на т.нар. си метавселена.

Netflix изгуби абонати през първото тримесечие за пръв път от над десетилетие и сигнализира за предстоящи загуби - новини, които накараха инвеститорите да понижат пазарната ѝ капитализация с 54 милиарда долара само за ден. Компанията обвини слабото си представяне отчасти на възможността за споделянето на акаунти и на засилената конкуренция.

Apple предупреди, че възраждането на коронавирусната пандемия в Китай може да свие продажбите с до осем милиарда долара през настоящото тримесечие.

Ситуацията е по-тежки при много от по-малките публични компании и стартъпи.

Компаниите за електронна търговия eBay и Etsy, чиято дейност беше подкрепена от здравната криза, тази седмица прогнозираха по-слаби от очакваното продажби за настоящото тримесечие, което доведе до понижение в цените на акциите им. Инвеститорите започнаха да се оттеглят и от компании в сферата на електрическата мобилност като стартъпа Rivian Automotive.

Някои от дружествата наскоро преминаха и към съкращения, включително стартъпа за бързи доставки GoPuff и инвестиционната платформа Robinhood. Други компании се борят за таланти въпреки забавянето.

“Войната за таланти е екстремна”, коментира Уил Прайс, основател и генерален партньор в инвестиционната компания Next Frontier Capital. “Свидетели сме на забавяща се икономика. В същото време виждаме опасения относно прогнозите за приходите. Компаниите губят служители заради конкуренти, а талантите, които запазват, искат увеличение на възнагражденията с 8 до 9% всяка година само заради инфлацията. Усещането е сякаш компаниите са притиснати от две страни”, обяснява той.

Някои инвеститори посочват, че планират да избягват определени сфери - като производителите на полупроводници и компаниите, чиито оценки се повишиха заради задвиженото от пандемията търсене, и ще се насочат към други възможности.

Робърт Шейн, Blanke Schein Wealth Management, посочва, че компанията му първоначално се е фокусирала върху утвърдените технологични дружества със силни баланси за сметка на по-млади стартъпи с по-малко история зад тях.

Подобно на много инвеститори, Шейн е загрижен за това как повишаващите се лихвени проценти ще се отразят върху капитализациите на технологичните компании. Като цяло инвеститорите не са склонни да плащат много за технологични акции, когато могат да заложат на държавни облигации с гарантирана възвръщаемост и нарастваща доходност.

“Не знам към какво ще се насочим, ако лихвените проценти продължават да се покачват”, добавя Шейн.