ЕС ще противодейства на влиянието на Китай с план за глобални технологични стандарти

Шефът на конкуренцията на блока Маргрете Вестагер казва, че е необходима нова стратегия за създаване на правила на фона на напористите ходове от Пекин

10:02 | 2 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ЕС ще очертае в сряда по-агресивен подход за определяне на глобални стандарти за авангардни и зелени технологии в съгласувани усилия за противодействие на влиянието на Китай.

Маргрете Вестагер, ръководител за конкуренцията на блока, каза пред Financial Times, че новата стратегия е създадена, за да гарантира, че Европа продължава да задава международни критерии, които ръководят развитието на всичко - от системите за разпознаване на лица, напредъка в захранването на батерията и следващото поколение екологични иновации.

„Това е от стратегическо значение“, каза Вестагер. „Наистина, наистина е важно кой определя стандартите, защото те трябва да позволят на пазара да работи, но не и да затрудняват иновациите."

Тя добави, че ЕС иска да приложи плана „възможно най-бързо“.

Възникващата стратегия е важна, тъй като компаниите, които се стремят да навлязат на вътрешния пазар на ЕС, трябва да отговарят на строгите правила на региона, често принуждавайки страните по света да приемат подхода на Европа за регулиране на продуктите и услугите.

Но Китай демонстрира нарастващ апетит да налага международни стандарти за важни технологии, като пускането на 5G мобилни мрежи, след напредъка, постигнат от технологични гиганти като Huawei.

Служители на ЕС и САЩ се тревожат, че Китай успява да лобира ключови органи за определяне на технологични стандарти, като Международния съюз по телекомуникации и Международната електротехническа комисия, по начини, които биха могли да осигурят предимство на китайските компании.

Като част от плановете на ЕС, европейските служители ще работят заедно с властите на САЩ върху нова система за наблюдение на нововъзникващите стандарти, метод за единна позиция по отношение на технологичните норми. Те също така планират да използват съвместни ресурси, за да гарантират, че стартиращите фирми са наясно с предстоящите стандарти, като същевременно разчитат на експерти, за да предвидят предстоящото технологично развитие.

САЩ и ЕС ще се срещат редовно чрез Съвета по търговия и технологии, съществуваща група от висши трансатлантически служители, за да изгладят подробности за това как ще работи сътрудничеството.

За да илюстрира предизвикателството, Вестагер посочи по-ранните усилия на Китай да предефинира основните стандарти за интернет, което ще даде на държавните доставчици на интернет услуги повече контрол върху начина, по който хората сърфират в мрежата.

Тя цитира този ход като пример за това как Пекин може да поеме водеща роля по отношение на важни технологични стандарти, които противоречат на подхода на западните правителства и техните технологични компании.

„Когато работите от стандарт, който е вашият еталон, и ако този стандарт е зададен в жизнена, демократична пазарна икономика, получавате един глобален стандарт, който ще работи“, каза Вестагер.

Пекин също изготвя нова стратегия, озаглавена „Китайски стандарти 2035“, докато се стреми да стане установител на международни правила в области като 5G и изкуствения интелект.

Като част от плановете за противодействие на тези ходове, Брюксел „спешно“ ще разработи стандарти за важни технологии и екологични предизвикателства, според проектопредложенията, видяни от FT и Bloomberg.

„Конкурентоспособността на Европа, технологичният суверенитет и насърчаването на ценностите на ЕС, най-високите социални и екологични амбиции ще зависят от това колко успешни са европейските участници на международно ниво“, се казва в документа. 

Комисията също така е загрижена за „неравномерното влияние и право на глас“, които някои корпоративни интереси притежават в рамките на Европейския институт за телекомуникационни стандарти, ETSI, и някои други европейски организации, понякога представляващи интересите на трети държави.

„Някои мултинационални компании са спечелили повече гласове от националните органи по стандартизация, които представляват цялата общност на заинтересованите страни“, се казва в проектостратегията.

Поради тази причина комисията ще измени правилата на ЕС, за да гарантира, че националните органи по стандартизация са отговорни да вземат решения относно критичните етапи от разработването на стандарти, съответстващи на европейския стандартизационен мандат, като технически спецификации, европейски стандарти или хармонизирани стандарти.