Срив от над 1 трлн. долара накара медии и фондове да защитават китайските пазари

Залогът е голям и за политици, които искат да избегнат сътресения преди Лунната нова година и предстоящите олимпийски игри

12:45 | 28 януари 2022
Обновен: 15:37 | 28 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските акции изтриха над 1,2 трилиона долара от стойността си за последния месец и продължават да поевтиняват въпреки че взаимни фондове, държавните медии и компаниите засилиха усилията си за подкрепа на пазара, пише Bloomberg.

Най-малко 15 взаимни фонда са се ангажирали да купуват свои собствени продукти, насочени върху дяловия капитал през последните няколко дни, ход, който може да е бил координиран. Поредица от скорошни статии в държавни медии рекламираха привлекателността на китайските акции за оценка и подкрепа за политиката, като Securities Times нарече действието на фондовете „даване на добър пример“.

В петък китайският индекс CSI 300 се колебаеше между положителна и отрицателна територия, но завърши с 1,2% надолу, тъй като търговците оценяваха въздействието на съгласуваните усилия, като същевременно се стремяха да затворят позиции преди едноседмичната почивка по случай Лунната нова година. Обемите на търговия са с около 10% под средните за последните 30 дни, според данни, събрани от Bloomberg. Показателят падна на меча пазар в четвъртък.
Все по-голям брой стратези купиха значителен обем китайски акции през тази година, позовавайки се на облекчаване на паричните средства и по-малко регулаторни опасения. Все пак притесненията относно растежа на Китай и проблемите на пазара на имоти хвърлят съмнения относно бързо обръщане на тенденцията.

„Увереността и настроението намалява с поевтиняването на акциите и когато пазарът е с толкова мечи настроения, можем да разчитаме инерцията постепенно да намалее“, казва Хоу Анянг, мениджър на фонда във Frontsea Asset Management. „Скептицизмът относно растежа се дължи главно на имотния сектор и в момента няма индустрия, която да поеме неговата роля.“
Обещанията за взаимни фондове – които също бяха направени по време на срива, наблюдаван в началото на миналата година и този в началото на разпродажбата на пандемията през 2020 г. – обикновено помагат за стимулиране на пазара. Обещаната покупка този път възлиза на поне 1 милиард юана юана (157 милиона долара).

Въпреки това чужденците продължиха да продават китайските акции на континенталния пазар за втори ден, като продадоха акции на стойност около 12,5 милиарда юана. Спадът в петък доведе до загуби от началото на годината до повече от 7,6%, които също бяха част от по-широката глобална разпродажба. Около 72% от компаниите, търгувани на CSI 300, сега са под 200-дневната пълзяща средна стойност, а това е най-големият процент най-много от април 2020 г.

За сега трейдърите имат причини да са предпазливи. Пазарите достигнаха най-високите стойности от много години в края на 2021, но след това рязко поевтиняха, когато инвеститорите отново започнаха да се тревожат за високите оценки.

Залогът е голям и за китайските политици, които искат да избегнат пазарни сътресения преди Лунната нова година и предстоящите олимпийски игри.

Китайските власти предприеха мерки да успокоят пазарите при предишни сривове, като използваха множество средства като статии в държавни медии, изказвания на регулаторни органи, взаимни фондове, а понякога и дори преки покупки от държавни фондове. По-рано този месец, ръководителят на регулатора по ценните книжа в страната обеща да предприеме множество мерки, а да стабилизира фондовия пазар.