САЩ и Китай се надпреварват за тайните на F-35, който се разби в Южнокитайско море

Подводници от Китай, който претендира за района, може да са първите, които достигнат до останките, паднали от палубата на самолетоносача

16:33 | 29 януари 2022
Обновен: 19:10 | 29 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Военноморските сили на САЩ се надпреварват да спасят изтребител F-35C от дъното на Южнокитайско море, след като той се разби върху самолетоносач и падна зад борда – заедно с висококласифицираната си технология, която би била невероятен пробив за Китай, ако успее да извлече първи машината.

F-35C се разби при кацане на палубата на USS Carl Vinson по време на рутинни операции в понеделник, съобщи флотът, рани шестима моряци и пилота, който катапултира от самолета, преди той да падне в морето.

Най-напредналият американски стелт изтребител, струващ над 100 милиона долара, е пълен с високо класифицирани технологии и ако бъде открит, ще представлява благодат за разузнаването на Китай, който твърди, че почти цялото Южнокитайско море е негова територия. Самолетоносачът беше в патрул, предназначен да оспори тази териториална претенция и да защити международната свобода на корабоплаване.

USS carl

F-35C е версия на самолета, специално проектиран да работи от самолетоносачи. Морски експерти заявиха, че може да отнеме на американски спасителен кораб повече от 10 дни, за да стигне до мястото на катастрофата, което потенциално дава възможност на китайските подводници да го намерят първи.

„Ние със сигурност имаме предвид стойността на F-35 във всяко отношение на това какво означава стойност“, каза Джон Кърби, говорител на Пентагона. „И тъй като продължаваме да се опитваме да спасим самолета, очевидно ще го направим, като се има предвид преди всичко безопасността, но очевидно нашите собствени интереси за национална сигурност."

В Пекин говорителят на външното министерство Джао Лиджиан каза, че китайското правителство няма амбиции да открие катастрофиралия самолет. „Отбелязахме съответните доклади. Това не е първият път, когато САЩ имат инцидент в Южнокитайско море“, каза той.

„Ние нямаме интерес към техните самолети. Призоваваме съответната страна да прави неща, които са благоприятни за регионален мир и стабилност, вместо да показва мускули в региона."

През 2001 г. тежко повреден американски разузнавателен самолет EP-3 извърши аварийно кацане на китайския остров Хайнан след сблъсък с преследващ го китайски боен самолет. Изтребителят се разби, а пилотът му загина.

f35

Екипажът от 24 души на EP-3, който имаше късмета да оцелее при сблъсъка, бе задържан и разпитан от китайските власти преди освобождаването им 10 дни по-късно. Междувременно китайските военни изследваха високо класифицираното оборудване и разузнавателните материали на EP-3 в продължение на няколко месеца - и в крайна сметка върнаха самолета на парчета.

Това е третият път, когато F-35 се разбива в морето и трябва да бъде спасен. През ноември британски F-35B, версията с късо излитане и вертикално кацане, се разби, тъй като загуби мощност при излитане от самолетоносача HMS Queen Elizabeth в Средиземно море. Пилотът катапултира и самолетът бе изваден от морското дъно няколко седмици по-късно.

През април 2019 г. японски F-35A, конвенционалната версия за излитане и кацане, се разби с над 1000 км/ч в Тихия океан, оставяйки само отломки; пилотът загина.

Какво е толкова специалното на F-35C

    мрежова система, която позволява споделяне в реално време на информация, която събира по време на полет;

    първият самолет на ВМС на САЩ, базиран на "ниско забележим" профил, който му позволява да работи незабелязано във въздушното пространство на противника;

    по-големите крила и по-здравите колесници го правят подходящ за "катапултни изстрелвания" от самолетоносачи;

    има най-мощния боен двигател в света и може да достигне скорости до 1 900 км/ч, или Мах 1,6;

    може да носи до две ракети на крилата си и четири вътре.


Няма съмнение, че Китай иска този самолет, въпреки че кибершпионажът може да означава, че те вече имат известни познания за неговия интериор, оформление и работа, казва Брайс Барос, анализатор по въпросите на Китай и сътрудник по сигурността в The Truman Project.

„Мисля, че биха искали да видят действителните части от самолета, за да разберат по-добре как действат заедно и да открият неговите уязвимости."

f35 2

Има прецедент за тези военни игри на котка и мишка, при които първият печели всичко.

През 1974 г., в разгара на Студената война, ЦРУ тайно извади руска подводница от морското дъно край бреговете на Хавай с помощта на гигантски механичен кран.

Две години по-рано китайските военни тайно спасиха британската подводница HMS Poseidon, която потъна край източното крайбрежие на Китай.

Широко разпространено е мнението, че Китай се е сдобил с останките от таен стелт хеликоптер на САЩ, който се разби при нападението срещу комплекса на Осама бин Ладен през 2011 г.

"Сигурни сме, че китайските военни успяха да видят бордовото оборудване и софтуер тогава“, каза Барос

Най-дълбоката успешна спасителна операция, за която има публична информация, е издигането на останките от транспортен самолет на ВМС на САЩ от дъното на Филипинско море през май 2019 г. на около 5 638 м  под повърхността,

Друг вариант, разбира се, е самолетът да бъде унищожен, за да се спре попадането му в ръцете на Пекин, но за момента не се обсъжда такава вероятност.