САЩ и Русия са далеч от разбирателство за Украйна

Русия настоява НАТО да не приема Украйна. САЩ не позволява да се пречи на политиката за отворени врати за членство

17:25 | 11 януари 2022
Обновен: 18:54 | 11 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска
САЩ и Русия са далеч от разбирателство за Украйна

Русия и Съединените щати не дадоха знак за преодоляване на различията си относно Украйна и европейската сигурност като цяло на преговорите в Женева в понеделник, при положение, че Москва повтори исканията си, които за Вашингтон са неприемливи, информира Reuters.

Русия струпа войски близо до границата с Украйна и настоява НАТО да не приема страната за свой член, както и да преустанови разширяването си към райони, които Москва смята за собствен заден двор.

„За съжаление имаме големи различия в принципните си подходи по въпроса. САЩ и Русия  имат противоположно мнение за това какво трябва да се направи”, каза на пресконференция руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

„Категорични сме в отхвърлянето на предложения, касаещи сигурността, които просто са неприемливи за Съединените щати”, каза американският заместник -държавен секретар Уенди Шърман след приключване на близо осемчасовите преговори с Рябков.

Шърман подчерта обаче, че има шанс за взаимни компромиси и че Вашингтон  е отворен за преговори, касаещи разполагането на ракетни комплекси в Европа , както и за ограничаване на обхвата и целите във военните учения.

Вашингтон и Киев твърдят, че 100 000 руски войници са разположени на границата, подготвяйки се евентуално за нахлуване, осем години след като Русия обяви, че анексира полуостров Крим от съседната си държава.

Русия отрича да има такива планове и казва, че така отговаря на по думите й агресивното поведение от страна на НАТО и Украйна, която желае да се присъедини към Алианса.

Рябков посочи редица искания, в това число забрана за по-нататъшно разширяване на НАТО и спиране на дейността на организацията в държавите от Централна и Източна Европа, които се присъединиха след  1997 година.

„За нас е абсолютно задължително да сме сигурни, че Украйна никога, ама никога, няма да стане член на НАТО”, каза той. „Ние не вярваме на другата страна”.

„Необходими са ни железни, водоустойчиви,бронирани, законово обвързани гаранции. Не уверения, не гаранции като „ би трябвало, трябва”, всичко трябва да бъде събрано в „никога няма да стане член на НАТО”.

„Това е въпрос, касаещ националната сигурност на Русия”, допълни той.

„Няма да позволим на никого да попречи на политиката на НАТО за отворени врати за членство”, каза Шърман, допълвайки, че САЩ няма да вземат решение за Украйна без Украйна, за Европа без Европа или за НАТО без НАТО.

 Русия се нуждае от спешни отговори

Струпването на войски на границата с Украйна стана причина за покачване на напрежението между САЩ и Русия до най-високо ниво от края на Студената война.

Рябков твърди, че американската страна не е показала разбиране що се отнася до спешността на положението. Няма крайни срокове, казва той и допълва, че Русия има нужда да види някакво действие от страна на НАТО и ако това не стане, то това ще е грешка, която ще навреди и на вътрешната сигурност на Алианса.

Русия ще отвърне чрез „военно-технически” начин, ако преговорите се провалят, каза Рябков – вероятно намеквайки за предислоцирането на ядрени ракетни системи със среден обсег в Европа, за което той посочи миналия месец, че може да стане, ако Западът откаже да даде отговор.

Шърман заяви, че ако Русия си тръгне от преговорите, тогава ще е ясно, че тя никога не се е  отнасяла сериозно към дипломацията.

Тя каза още, че Вашингтон е отворен за разговори за евентуално споразумение  за ракетите със среден обсег и предложението на Русия за въвеждане на ограничения относно обхвата и целите на военните учения.

През 2019 година Съединените щати официално  се оттеглиха от споразумението за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключено през 1987 година, твърдейки , че Москва го нарушава. Кремъл отхвърля тези обвинения.

Въпреки очевидната липса на напредък в преговорите в Женева в понеделник, атмосферата между двете страни изглеждаше приятелска.

Шърман опедели преговорите като честни и откровени,  а Рябков каза, че са били трудни, но професионални, както и че САЩ  са се отнесли сериозно към предложенията на Русия.

Русия ще реши какви са изгледите за напредък след предстоящите срещи с членове на НАТО в Брюксел утре и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена в четвъртък, каза Рябков.