Путин обвини НАТО за кризата в Украйна, но е доволен, че ще има преговори

Русия и САЩ ще започнат преговори в началото на януари

18:25 | 23 декември 2021
Обновен: 20:41 | 23 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският президент Владимир Путин описа като „положителен“ отговорът на САЩ към исканията на Кремъл за правно обвързващи гаранции за сигурност, които да намалят напрежението по въпроса Украйна и заяви, че преговорите между двете държави ще започнат през януари, предава Bloomberg.

“Като цяло, мисля, че реакцията е положителна,” е казал Путин по време на своята годишна пресконференция в четвъртък. „Нашите американски парньори казват, че са готови да започнат преговори в началото на следващата година в Женева. И двете страни са определили своите представители и се надявам нещата да продължат по същия начин.“

Путин не спомена заплахата от военни действия, както направи по-рано тази седмица, но каза, че Кремъл ще направи това, което е необходимо, за да запази сигурността на Русия. Той разкритикува няколкото разширения на НАТО към руските граници.

„Ние разполагаме ли ракети близо до границите на САЩ? Не! САЩ искат да влязат в нашия дом със своите ракети и вече са на входната врата!“ каза той.

Путин зави, че противниците на Русия от векове се опитват да я подлагат на натиск, като я атакуват отвътре и отцепват нейните територии. „През 1991 се разделихме на 12 части. Но сега имам чувството, че това не е достатъчно за нашите партньори – Русия е твърде голяма за тях.“

Той отказа да се ангажира с гаранции, че Русия няма да нахлуе в Украйна, вместо това поиска Западът „незабавно“ да предостави гаранциите за сигурност, за които претендира Москва.

САЩ заявиха, че са готови да започнат преговори в началото на януари по два проектодоговора за сигурност, които Русия публикува миналата седмица, но определи някои от предложенията на руснаците като недопустими.

Русия настоява НАТО да се ангажира, че повече няма да се разширява на изток и ще изтегли силите си от източноевропейските държави, които в миналото са били част от Съветския съюз и които от 1997 водят преговори за присъединяване към НАТО.

Струпването на огромни руски войски близо до Украйна предизвика опасения за евентуално нападение.През ноември американското разузнаване показа на европейските си партньори данни, според които Русия може би се готви за нападение още през следващия месец с до 175,000 войници.

Пресконференцията на Путин, която продължи близо 4 часа и на която присъстваха 500 журналисти засегна теми от инфлацията и доходите до Дядо Коледа и железопътния сектор.