Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ обмисля ограничаване на износа на смартфони и автомобилни компоненти към Русия

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 22.12.2021

14:04 | 22 декември 2021
Автор: Галина Маринова
САЩ обмисля ограничаване на износа на смартфони и автомобилни компоненти към Русия

Американските власти обмислят строги мерки за експортен контрол, за да затруднят руската икономика, ако президентът на страната Владимир Путин нареди нахлуване в Украйна. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

"Обсъжданите мерки могат да ограничат възможността на Русия да внася смартфони, ключови самолетни и автомобилни компоненти и материали от много други сектори. Те биха могли да имат голямо влияние върху руските потребители, промишлените операции и заетостта. Такива мерки биха били безпрецедентни за Русия".

Мерките ще бъдат обсъдени на среща след часове. Те ще бъдат допълнение към икономическите санкции, обмисляни от администрацията на Байдън в случай на нахлуване на Русия, след като тя струпа десетки хиляди войници по украинската граница. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заплаши с унищожителни действия Русия, за да се опита да предупреди Путин за евентуално военно нахлуване. Путин отрича Русия да планира инвазия.

Стъпките, които ще бъдат обсъдени на срещата в Белия дом, включват "извънредни" мерки за контрол на износа, които биха могли да задушат обширни сектори с промишлени и потребителски технологии, каза служителят, пожелал анонимност.

Главният изпълнителен директор на американския пионер на пазара на електромобили Tesla Илон Мъск заяви, че е продал „достатъчно акции“, за да изпълни плана си да продаде 10% от книжата си от най-високо оценяваната автомобилна компания в света.

Милиардерът, който този месец премести централата на компанията от Калифорния в Тексас след личното си преместване през миналата година, също така разкритикува Калифорния заради „свръхданъчното облагане“.

Акциите на Tesla, които се колебаеха близо до рекордно високи стойности, загубиха около една четвърт от стойността си, след като на 6 ноември Мъск заяви, че ще продаде 10% от своя дял, ако потребителите на Twitter гласуват за това.

Вижте целия коментар във видеото.