Русия е поискала НАТО да се изтегли от Източна Европа

САЩ са видели предложенията от Русия за започване на преговори и разговарят със своите европейски съюзници и партньори

16:35 | 17 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия заяви в петък, че иска правно обвързваща гаранция, че военният алианс на НАТО ще се откаже от всяка военна дейност в Източна Европа и Украйна, част от списък с желания от амбициозни гаранции за сигурност, които Москва иска да договори със Запада.

Исканията формират пакет, който според Москва е основно изискване за намаляване на напрежението в Европа и облекчаване на кризата около Украйна, за която западните страни обвиниха Русия, че се готви за потенциална нова атака - нещо, което тя отрече.

Но желанията също съдържат елементи - като ефективно руско вето върху членството в НАТО за Украйна - които Западът вече изключи.

Представяйки подробно исканията за първи път, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза пред репортери, че Русия и Западът трябва да започнат на чисто при възстановяването на отношенията, преадде "Ройтерс"

"Политиката, провеждана от САЩ и НАТО през последните години за агресивно ескалиране на ситуацията със сигурността, е абсолютно неприемлива и изключително опасна", каза той.

„Вашингтон и неговите съюзници от НАТО трябва незабавно да спрат редовните враждебни действия срещу страната ни, включително непланирани учения, опасни сближавания и маневри на военни кораби и самолети, и да спрат военното развитие на украинска територия“, каза той.

Сам Грийн, професор по руска политика в King's College в Лондон коментира, че президентът Владимир Путин „очертава линия около постсъветското пространство и поставя знак „стой настрана“. Това не е предназначено да бъде договор: това е декларация."

„Но това не означава непременно, че това е прелюдия към война. Това е оправдание за запазване на позицията на Москва, за да се държи Вашингтон и другите извън равновесие. Въпросът е колко дълго може да се поддържа това, преди да загуби своята ефикасност?"

Призиви за разговори

Рябков каза пред репортери, че Русия не желае повече да търпи настоящата ситуация. Той призова Съединените щати да приемат предложенията сериозно и бързо да излязат с конструктивен отговор.

Рябков каза, че Русия е готова да започне преговори още в събота в Женева като възможно място и че нейният преговарящ екип е готов.

На въпрос за отговора на САЩ на предложенията на Русия досега, Рябков каза: „Що се отнася до по-широката картина, те не са казали „не“. Те не са ни казали „да“, но не са казали „не““.

Москва е предала предложенията си на Съединените щати по-рано тази седмица на фона на растящото напрежение заради натрупването на руски войски близо до Украйна.

Русия казва, че отговаря на това, което вижда като заплаха за собствената си сигурност от все по-близките отношения на Украйна с НАТО и стремежите на страната да се присъедини към алианса, въпреки че няма непосредствена изгледа на Украйна да бъде разрешено да се присъедини.

Агенция РИА обобщи ключовите точки от предложенията на Москва като:

- Да се ​​изключи по-нататъшно разширяване на НАТО и присъединяване на Украйна към алианса

- Да не разполагат допълнителни войски и оръжия извън страните, в които са били през май 1997 г. (преди източноевропейските страни да се присъединят към алианса) - освен в изключителни случаи със съгласието на Русия и членовете на НАТО

- Да се ​​откаже от всякакви военни дейности на НАТО в Украйна, Източна Европа, Кавказ и Централна Азия

- Да не разполагат ракети със среден и по-малък обсег, където могат да поразят територията на другата страна

- Да не провежда учения с повече от една военна бригада в договорена гранична зона и редовно да обменя информация за военни учения

- Да потвърди, че страните не се считат взаимно за противници и се съгласяват да разрешават всички спорове по мирен начин и да се въздържат от използване на сила

- Да се ​​ангажира да не създава условия, които биха могли да бъдат възприети като заплаха от другата страна

- За създаване на горещи линии за спешни контакти.  

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че САЩ са видели предложенията от Русия за започване на преговори и разговарят със своите европейски съюзници и партньори.

„Няма да има разговори за европейската сигурност без нашите европейски съюзници и партньори“, каза Псаки пред репортери.

Предложенията на Русия „не са сериозна дипломация“, каза Владимир Фролов, бивш руски дипломат, който сега е базиран в Москва анализатор на външната политика. Те „целят да бъдат отхвърлени“.