Европейските акции ще вървят само нагоре през 2022 г., смятат анализатори

След огромен ръст от 18% и множество рекордни върхове тази година, европейските акции претърпяха спад през ноември

10:30 | 2 декември 2021
Обновен: 12:30 | 2 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори новите блокади и омикрон не могат да помнрачат оптимизма на стратезите, че възходът на европейския фондов пазар може да продължи през следващата година. Референтният индекс Stoxx 600 ще нарасне с 9,3% до 506 индексни точки до края на 2022 г. спрямо затварянето във вторник, според средната стойност от 17 прогнози в проучване на Bloomberg.

Това се сравнява с 4% средни годишни печалби през последните 20 години и би издигнало показателя до нов рекорд.

„Вярваме, че положителните катализатори не са изчерпани, като акциите вероятно ще се повишат допълнително през следващата година, тъй като страховете от стагфлация намаляват и от двете страни“, каза стратегът на JPMorgan Chase & Co. Мислав Матейка, който прогнозира ниво от 525 за Stoxx 600.

„Вариантът на омикрон е неизвестната променлива в случая, но най-вече в краткосрочен план и е малко вероятно да промени играта през следващата година.“

След огромен ръст от 18% и множество рекордни върхове тази година, европейските акции претърпяха спад през ноември, тъй като поредната вълна на Covid-19 и появата на варианта „омикрон“ доведоха до нови ограничения, подхранвайки опасенията, че възстановяването може да се забави.

Но стратезите, анкетирани от Bloomberg, разглеждат тези рискове само като временна неравност на пътя и очакват ръст на печалбите, заедно с щедри фискални и монетарни стимули, които да подкрепят ръста през 2022 г.

За стратега на Barclays Plc Еманюел Кау по-малкото самодоволство на пазара по отношение на рисковете от Covid-19 е нещо добро и той препоръчва на инвеститорите да купуват по време на спадовете.

„Новите варианти са източник на нестабилност, но светът е по-подготвен в сравнение с февруари 2020 г.“, каза стратегът на Societe Generale SA Роланд Калоян, който вижда бляскава перспектива за европейските акции благодарение на стабилните баланси, увеличените маржове и повишените нива на парична ликвидност.

eu stocvks

„Корпорациите се адаптираха към ограниченията около вируса, докато централните банки и правителствата биха могли да подкрепят пазара в случай на неблагоприятен сценарий“, добави той, като препоръча коригиране на портфейлите към циклични през 2022 г.

Силният ръст на печалбите е сред най-големите причини, поради които европейските акции могат да достигнат нови рекорди през следващата година.

Стратезите на UBS AG прогнозират ръст на печалбите от 15% през 2022 г., доста над консенсуса от 8%, но казват, че възвръщаемостта на пазара вероятно ще бъде предимно през първата половина на 2022 г., преди инерцията на печалбите да стане отрицателна и фокусът се измести към затягане на паричната политика.

Настроенията сред стратезите са още по-очевидни от средната цел на проучването за Stoxx 600 от 520, което предполага 12% възвръщаемост през следващата година. Целите в проучването варират от 430 до 530, като Goldman Sachs Inc. и Bayern LB са най-бичи, докато Bank of America Corp. и TFS Derivatives са най-ниски.

„Очакваме 2022 г. да бъде година на изплащане, тъй като растежът се забавя обратно към тенденция в отговор на избледняване на цикличните подкрепящи фактори, а оттеглянето на паричните стимули води до повишаване на реалната доходност на облигациите“, каза стратегът на Bank of America Мила Савова.

„Появата на „омикрон“ щам не е част от нашия базов случай, но, ако не друго, засилва идеята, че рисковете за перспективите за растеж все повече се изкривяват в посока надолу.“