ЕС трябва да помисли върху Дъблинския регламент и външната си политика за миграцията

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 05.03.2020

10:49 | 5 март 2020
Зинаида Златанова, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Зинаида Златанова, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Външната политика на Европейския съюз (ЕС) към източника на миграция трябва да се засили. Добре е да се помисли и върху Дъблинския регламент. Мигрантската вълна не може да спре, но може да се управлява адекватно, коментира Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Съветът на ЕС заседава във формат министри на вътрешните работи. Появи се декларация, че се подкрепя плана на Европейската комисия от 6 точки за помощ на Гърция, които включват мобилизация на всякакъв вид ресурси, включително за България и Кипър, ако се наложи. Финансовият ресурс е от 350 млн. евро сега и до 700 млн. евро при нужда, човешки ресурси, мобилизация на допълнителни гранични полицаи чрез Европейската агенция за гранична и брегове охрана Frontex, плавателни съдове и друга техническа помощ", обясни Златанова.

Тя подчерта, че не се говори за ново споразумение с Турция и заради това така рязко се е изострила кризата. Според нея опасността кризата от 2015 г. да се повтори е непосредствена. 

Ролята на България като медиатор

По думите на Зинаида Златанова ние като страна няма как да бъдем посредник в случая. "Мантрата за посредничество в частта мигрантски въпроси трябва да бъде мигновена забравена. Трябва да сме солидарни единствено с европейските държави и защита на своите граници", бе категорична тя.