Турция и Русия ще опитат да стоплят отношенията си на преговорите за Сирия

Предходните две споразумения между Анкара и Москва за Идлиб не бяха спазени

07:50 | 5 март 2020
Президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган ще се опитат да изгладят различията си на конференцията за Сирия в Москва днес. Преди дни се стигна до най-смъртоносните сражения между Турция и подкрепяните от Русия сили на сирийския президент Башар Асад, припомня Bloomberg.

Ердоган настоява Путин да приеме плана му за създаване на нова зона за контрол в северозападната провинция в Сирия Идлиб, за да се преселят милиони бежанци, твърдят пожелали да запазят анонимност висши турски политици. Този план обаче е в противоречие с категоричното виждане на Путин, че Асад трябва да възстанови контрола си върху цялата територия на Сирия.

Няма гаранция, че преговорите ще доведат до прогрес, тъй като двамата президенти ще се опитат да съгласуват противоположните си цели, които засилват напрежението. Най-малко трима турски военни са били убити, а 15 ранени в последните сражения от тази седмица със сирийските сили, потвърди Министерството на отбраната на Турция.

Ердоган се изправя пред увеличаващ се вътрешен натиск да демонстрира определен успех по отношение на Сирия и да избегне нова бежанска вълна към Турция. Путин иска да бетонира влиянието на Русия в Сирия, като задържи Асад на власт, но може и да е готов на отстъпки относно желанията на Анкара за утвърждаването на буферна зона за защита на турската граница. Двамата лидери бяха сключили две споразумения за Идлиб след преговори през октомври 2019 г. и септември 2018 г., но впоследствие те не бяха спазвани на бойното поле.

„Този път Путин може да убеди Асад да направи компромис, тъй като руският президент не бива да позволи никакви жертви от руска страна или тежки загуби за сирийската армия“, коментира Ирина Звягелская, близкоизточен експерт в Института по световна икономика и международни отношения в Москва. Но според нея исканията на Ердоган не могат да бъдат удовлетворени изцяло.

„След като сирийската армия превзе стратегически град, който свързва магистрали между столицата Дамаск и ключови градове като Алепо и Латакия, Русия не изглежда да има намерения за отстъпки към Турция“, смята Нихат Али Озцан, анализатор във Фондацията за изследване на икономическите политики в Анкара.

Междувременно европейските лидери следят нервно конфликта, тъй като Ердоган отправи заплаха за навлизането на милиони бежанци на Стария континент. Това би довело до нова мигрантска криза, докато блокът се справя с натиска на популистите по казуса. Към момента НАТО и САЩ не показват съпричастност към призива на Ердоган за военна подкрепа.

Путин отхвърли призивите на Ердоган първо за среща в Истанбул и след това за преговори с лидерите на Франция и Германия. А сега турският президент отива в Москва, за да преговаря на четири очи с Путин.

Двете страни се стремят да избягват пряк конфликт, въпреки че насилието достигна своя пик през последните дни. Русия контролира въздушното пространство над Сирия, но Турция успя да атакува с дронове армията на Асад, след като въздушна атака уби 33 души турски войници на 27-ми февруари.

„Москва не направи много, за да попречи на Анкара да нанесе тежки поражения на сирийската армия. Турция и Русия са решили да насочват вината към Асад, което показва, че двете страни нямат желание за пряка конфронтация“, коментира Антъни Скинър, директор за Близкия изток и Северна Африка в консултантската фирма Verisk Maplecroft.