Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

На границата между Турция и Гърция се случва сблъсък на различни светове

Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, Бизнес старт, 05.03.2020

10:10 | 5 март 2020
Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На границата между Турция и Гърция се наблюдава сблъсък на различни светове и логики. Това мнение изрази Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Мнозинството от бежанците и мигрантите се опитват да стигнат до Одрин, тъй като транспортните връзки до Истанбул са най-добри. В последните дни се наблюдава намаляване на броя на пристигащите. Всички данни са много относителни. Гърция оспорва даваните от официалните турски власти данни".

Карагьозов уточни, че всички от мигрантите са в "ничията земя", защото една част от граничната зона е река Марица.

"Между турските власти и мигрантите за момента няма сблъсъци. Мигрантите бяха доста разочаровани, когато чуха, че гръцката граница не е отворена", посочи кореспондентът.

"Проправителствените медии в Турция акцентират върху нехуманния подход на гръцката държава. Опозиционните медии разказват историите на потърпевшите и критикуват трафикантите, както и инструментализацията от страна на правителството", разкри гостът.

Карагьозов спомена, че в момента европейската реакция е по-различна от тази през 2015 г., когато бе другата мигрантска вълна, но все пак Европа запазва политиката си относно защита на границите.

Кореспондентът твърди, че за България е трудно да бъде посредник в това отношение.