Има твърде много рискове за развиващите се пазари, за да спечелят от ръста в Китай

Има твърде много причини за ограничаване на ентусиазма на инвеститорите

07:47 | 3 декември 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Развиващите се пазари се нуждаят от нещо повече от изненадващо възстановяване на китайското производство, за да забравят болката си от спадовете през ноември, пише в свой анализ Bloomberg.

Въпреки че официалните данни за индекса на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността в Китай (PMI) показаха изкачване над границата от 50 пункта за първи път от април, то ситуацията около търговските преговори, слабостта на валутите в Латинска Америка на фона на продължаващите вълнения и забавяне на растежа в Индия ще ограничат ентусиазма на инвеститорите.

Показателят MSCI, следящ представянето на фондовите борзи на развиващите се пазари, отчете спад за трета поредна седмица, макар и загубите от началото на ноември да бяха ограничени. Индексът Bloomberg Barclays за облигациите в местни валути пада за четвърта поредна седмица.

Комбинацията от намаляваща относителна възвращаемост, забавянето на темпа на намаляване на лихвите и отслабването на перспективите за растеж ще тежат на развиващите се пазари и през декември.

„И има малък сигнал за обрат в скоро време“, смятат от HSBC. Според икономисти от финансовата институция липсват условия за възстановяване на валутите на развиващите се пазари и годината се очертава поредната разочароваща за тях.

Отмъщение от Китай

Пазарите чакат реакцията на Китай, след като президентът Доналд Тръмп подписа законопроект, подкрепящ протестите в Хонконг – ход, който може да затрудни подписването на търговска сделка на първа фаза. Китайското външно министерство повтори заплахата за ответни мерки в края на миналата седмица.

Законопроектът за Хонконг изисква преглед на специалния статут на града на годишна база и санкции за лицата, отговорни за нарушаването на правата на човека и подкопаващи автономността на града.

„Пазарите отправят поглед към Пекин за сигнали дали проектозаконът може да попречи на сключването на търговска сделка между САЩ и Китай“, обясни Стивън Иннес, главен стратег в AxiTrader.

Ситуацията в Индия

Засилващото се забавяне на икономиката на Индия повишава натиска върху централната банка да удължи облекчаването на паричната си политика на срещата си в четвъртък. Средната оценка на икономистите, интервюирани от Bloomberg, е за намаляване на основната ставка с 25 базисни пункта до 4,9%.

Ръстът на БВП се понижи до 4,5% през третото тримесечие спрямо отчетените 5% през предходните три месеца. Освен това ръстът на БВП в Индия пада под 5% за първи път от 2013 г. насам.

Индийската централна банка беше най-агресивна сред азиатските централни банки през тази година, понижавайки лихвите със 135 пункта от февруари до сега. В същото време рупията е най-зле представящата се валута от развиващите се азиатски пазари през втората половина на 2019 г. със загуба от 3,8%.

Междувременно износът на Южна Корея падна с повече от очакваното през ноември - с 14,3% спрямо година по-рано. Това е шести пореден двуцифрен спад за износа на страната.

Латински неволи

Чилийската централна банка ще продава по 200 млн. долара всеки ден от тази седмица на фона на това, че валутата на страната е най-зле представящата се на развиващите пазари през ноември, отслабвайки с 8,6%. Има и очаквания, че централната банка ще намали лихвите в сряда с 25 базисни пункта до 1,5%.

В същото време новоизбрания аржентински президент Алберто Фернандес обяви своя икономически екип в петък, като страната трябва да се справи с факта, че нейната валута е най-слабо представяща се за 2019 г.