Колумбийското правителство налага полицейски час в Богота

Жителите на колумбийската столица нямат право да напускат домовете си през нощта

10:15 | 23 ноември 2019
Обновен: 10:15 | 23 ноември 2019
Снимка: Juan Cristobal Cobo/Bloomberg
Снимка: Juan Cristobal Cobo/Bloomberg

След масови протести срещу колумбийското правителство и сериозни бунтове в столицата на страната Богота бе наложен полицейски час. Считано от петък, от 21:00 до 6 часа сутринта никой не може да излиза на улицата, съобщи кметът Енрике Пеньялоса. Изключения важат за служителите на летището, пътници и пилотите. С полицейския час градската администрация възнамерява да предотврати по-нататъшни безредици, пише германското издание Die Zeit.

В южната част на Богота маскирани демонстранти последно са влезли в стълкновения с полицията. Те са хвърляли камъни към силите за сигурност, които от своя страна пък са реагирали със сълзотворен газ и светлинни гранати. Около 20 000 полицаи са били разположени в столицата.

"Мирното изразяване на мнение е демократично право, но категорично трябва да отхвърлим всяка форма на насилие", заяви президентът Иван Дюке. "Наше задължение е да спазваме реда и да гарантираме сигурността. Тези принципи никога няма да бъдат присъщи на онези, които призовават към омраза и насилие."

Трима убити

Протестите са започнали в четвъртък, когато около 200 000 души са се обявили открито срещу правителството на президента Дюк в много градове в Южна Америка. Те се отнасят още и към планираните реформи за пазара на труда и пенсиитеи, както и относно нарастващото насилие срещу активисти със социални проблеми.

По данни на Министерството на отбраната трима души са били убити при сблъсъци в департамента Вале дел Каука в западната част на страната. В условията на изключително изострени безредици в рамките на демонстрациите са били ранени 150 полицаи и 122 цивилни. Освен това са се осъществили 98 ареста.

Наскоро много страни в Южна Америка бяха разтърсени от бурни протести. В Боливия президентът Ево Моралес подаде оставка след обвинения в изборни измами и избяга в изгнание в Мексико. В Чили, след седмици демонстрации, правителството и опозицията се съгласиха да изработят нова конституция. В Еквадор правителството трябваше да отмени оттеглянето на субсидиите за бензин поради тежки протести.