Защо автомобилните производители искат да спрем да купуваме коли... някой ден

Бъдещето е на мобилността като услуга, смятат експерти

09:30 | 13 юли 2019
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Натрупаните електрически скутери по тротоарите на Сан Франциско, Сиатъл и Пекин са нещо повече от просто бъркотия. Те всъщност са първичната бактерия, от която някой ден ще се създаде нова транспортна екосистема, която да доведе до изчезването на доминиращия модел през 20. век – индивидуално притежаваният автомобил, пише Bloomberg.

Какво ще заеме мястото на личните автомобили?

Нещо, което е познато като мобилност като услуга, смятат автопроизводителите. Това всъщност означава мрежа от координирани форми на транспорт, като всяка една от тях позволява придвижване по най-евтиния и удобен начин.

От приложение на мобилно устройство пътникът може да запази свързана с пътуването си услуга – публичен транспорт, електронен велосипед, електронен скутер или евентуално роботакси.

Реално ли е вече това?

Донякъде. Потребителите, отказали се от използването на личния си автомобил в полза на Uber или дори такси, в известен смисъл използват мобилността като услуга.

За момента по-амбициозни програми съществуват само тестово в няколко града. Най-голямата пилотна програма започна да функционира преди година в Хелзинки, Финландия. Пътуващите там могат да използват приложението на Whim, собственост на MaaS Global, за да получат достъп до таксита, автобуси, трамваи, влакове, фериботи, коли под наем, велосипеди и скутери.

Whim вече се разшири и е наличен и в Бирмингам, Англия, както и в Антверпен, Белгия, като MaaS Global планира да го пусне в Северна Америка, Азия и Австралия до края на годината.

Кой настоява за това?

Голяма част от компаниите, които разработват автономни автомобили – технологични гиганти като Apple и Google; едни от най-големите автопроизводители в света Volkswagen, Toyota и General Motors Co.; компаниите за споделено пътуване като Lyft и Uber.

Какво значи това за тях?

Автомобилните и други компании виждат превключването като неизбежно. От една страна задръстванията биха направили индивидуалната собственост невъзможна, тъй като най-големите градове се очаква да продължат да се разрастват, докато не станат дом на две трети от глобалното население, което според прогнози ще достигне 9,8 млрд. до 2050 г. Така че компаниите не искат да изпуснат шансовете си.

Това е и една от водещите причини те да виждат осигуряването на подобен тип мобилност като печеливш ход напред. Ford например изчислява, че услугите за мобилност могат да нараснат до бизнес за 10 трлн. долара.

Ще заработи ли идеята?

Мобилността като услуга стартира и се развива без автономни автомобили. Но обхващането на по-голям мащаб от дейността и генерирането на печалба от нея зависят именно от развитието на този вид автомобили, като някои очакват автономността им да намали цената на пътуването от 2-3 долара на миля до около 70 цента.

Първата автономна кола, създадена чрез напреднали технологии, ще бъде твърде скъпа за индивидуално притежание. Така че тези коли ще трябва да бъдат свързани в транспортна мрежа, където множество потребители да плащат колективно за използването им.

Добра идея ли е това за потребителите?

В някои градове, с широки публични възможности или опции за субсидии, да. В други, само когато роботите се появяват.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че може да намали до 18 цента на миля при своите електрически таксита на бъдещето, като убеди собствениците на автомобили на компанията да пуснат колите си наоколо, когато не се нуждаят от тях, за намалят цената.

Има ли други причини за тази промяна?

Един свят на координиран и автоматизиран транспорт може драстично да намали смъртните случаи при катастрофи (близо 1,25 млн. годишно), смятат експерти по безопасност. Американските регулатори обвиняват човешката грешка за девет от 10 смъртни случая по магистрали.

И тъй като се очаква повечето видове транспорт да работят с електроенергия, околната среда ще се възползва от мащабното намаляване на произведения от човека въглеродни емисии.