Защо новият вариант на Covid е тревожен за учените, част 1

Д-р Андрю Пекош, професор по обществено здраве в Института Джон Хопкинс

06:00 | 1 декември 2021
Обновен: 06:39 | 1 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Нека първо започна, като кажа, че цялата заслуга е на южноафриканските учени и на учените от цяла Европа не само за откриването му, но и за използването на социалните медии по добър начин за разпространение на цялата информация, която имат за него.

Много критикувахме социалните медии за дезинформацията. Това е пример колко полезни могат да бъдат, когато става въпрос за разпространение на правилната информация.

Знаем, че точно преди Деня на благодарността стана очевидно е, че в Южна Африка има нов вариант с необичайно голям брой мутации в генома си. Но по-специално в шипестия протеин, който е целта на ваксините, които сега се разпространяват по света.

Напоследък южноафриканските служители от общественото здравеопазване разбраха, че един от техните PCR тестове всъщност може да послужи като специфичен тест за този вариант.

Ако използвате тези данни, изглежда че вариантът 5.2.9 се разпространява с невероятно бързи темпове в южните райони на Африка и множество провинции на Южна Африка. Това беше важната информация, която трябваше да попадне в радарите на всички.

Имаме ли представа доколко успява да избегне естествения имунитет, изграден от предишна инфекция или ваксина?

Само теоретично. Разглеждайки секвенирането, вероятно виждате точно зад мен на работния ми плот тук, виждат се много мутации, за които се очаква да избягват реакциите на антителата. Има няколко, които са съхранени, така че той няма да може напълно да пробие предизвикания от ваксината имунитет. Но много повече от другите варианти, които сме видели досега, което на хартия е тревожното за нас.