Белият Дом критикува губернаторите на Тексас и Флорида

Джен Псаки, прес-секретар на Белия Дом

17:02 | 13 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Изпълнителната заповед на губернатор Абът за забрана на ваксинационни мандати и също ще отбележа съобщението на губернатор Сантос от тази сутрин за забрана за изпълнение на ваксинационни мандати отговаря на познатия модел да поставяме политиката пред общественото здраве.

Повече от 700 000 американци загубиха живота са поради Covid-19, включително повече от петдесет и шест хиляди във Флорида и над шейсет и осем хиляди в Тексас.

Всеки лидер трябва да се съсредоточи върху подкрепа на усилията за спасяване на човешки животи през пандемията.

Защо бихте предприели стъпки, които предотвратяват спасяването на живот, които затрудняват спасяването на живот в цялата страна или в някой шат?

Бих искала също така да отбележа, че изискванията за ваксина са стандартни и в двата щата – в Тексас, в случай че не сте запознати и в слънчевия щат Флорида.

В училищата в тези щати има изисквания за ваксини за полиомиелит, морбили, паротит, рубеола, варицела, които се прилагат в продължение на десетилетия.

Така че тези решения, които поставят двамата лидери не са в унисон с дългогодишните изисквания, с историята на ваксинационни мандати, но също така и с много бизнес лидери в техните щати и много фирми, базирани в техните щати, включително Disney и American Airlines. Техните лидери предприемат стъпки, които да помогнат за увеличаване на ваксинацията, намаляване на смъртните случаи и на хоспитализациите и увеличаване на работната сила на страната.

Най-важното е, че ще продължим да прилагаме закона, което президентът на Съединените щати има способността, властта и законните правомощия да извърши.

Ше продължим да работим за ваксиниране на повече хора, за да излезем от пандемията.

Президентът ще използва всеки лост, с който разполага, за да направи това.