Wood Mackenzie: Енергийният риск в Европа е за производството

Масимо Ди-Одоардо, вицепрезидент Търсене на газ и LNG, Wood Mackenzie

12:50 | 12 октомври 2021
Обновен: 15:53 | 12 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

При отделните страни кои са най-уязвими? Великобритания май е начело. Как ще се различава ситуацията по страни в Европа, ако имаме най-лошия сценарий? Всички ли ще бъдем в една лодка или отделните страни ще усетят ситуацията по различен начин?

Великобритания ще бъде в много лошо положение. Защото капацитетът й е много малък в сравнение с търсенето. Може ще би има запас само за 10 дни през зимата. Ще зависи изцяло от природния газ от Европа.

Можете да си представите, че ако ситуацията се влоши много, дали ще потече газ към Великобритания може да бъде под въпрос.

Но от друга страна в Италия има изискване за напълване на запасите, без значение от цените. Така че донякъде Италия е по-добра позиция от останалите по-малко наситени пазари, защото ще успее да си напълни хранилищата.

Въпреки че пазарът е много добре свързан, от една страна имаме Великобритания, а останалите са от другата страна.

Какво следва догодина например? Какви ще са дългосрочните последици? Путин обяснява, че Европа е преминала към договори на спот цена за LNG спрямо дългосрочните договори. Но ние минаваме през преход на пазара. Тези 15-20-годишни договори се договарят все по-трудно. Това променя ли се?

Трудно е да очакваме голямо връщане към дългосрочните договори. Ще има промяна в договорната динамика. Купувачите ще искат да се уверят, че имат достъп до внос на втечнен газ.

Но това, което наистина може да спаси пазара в подобна ситуация е повече газ в хранилищата. Определено ЕК се опитва така да излезе от ситуацията, е, не за тази година. Да се опита да развие допълнителни хранилища, да натрупа стратегически запаси, така че ако се повтори тази ситуация, да има неприкосновен запас.

Определено това би било начин да се реши подобна ситуация, която при студена зима би довела до безпрецедентна криза.