Eurasia Group: Китай също е по-фокусиран върху вътрешната си политика

Йън Бремър, основател и президент на Eurasia Group

16:28 | 29 септември 2021
Обновен: 16:29 | 29 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Съединените щати имат Четиристранния диалог за сигурността. Имат това ново споразумение за разузнаване, което ми беше описано в личен разговор като „Петте очи“ плюс технология за споделено разузнаване и национална сигурност.

Факт е, че когато Съединените щати гледат на Китай, ние виждаме Китай главно като правителство през обектива на националната сигурност.

С изключение единствено на Франция, никой от европейците не гледа така на Китай.

Те си взаимодействат много повече и част от шума между Съединените щати и Франция около всичко това е, защото от една страна французите са третият по големина военен износител в света след САЩ и Русия. Така че те се конкурират със САЩ и загубиха от това, че австралийците скъсаха договора си.

От друга страна, французите се опитват да убедят европейците да се съсредоточат повече върху сигурността с по-голям акцент върху изграждането на европейски отбранителен капацитет и по-активна стратегия към индийския пакт.

Много малко държави в Европа имат интерес да подкрепят това. 

Както казах, сега САЩ имат двама президенти, които са много по-фокусирани върху вътрешната политика. Америка на първо място и външна политика на САЩ за американската средна класа.

Китайците също са съсредоточени много върху вътрешната политика.

Нека си припомним, че инвестициите в „Един пояс - един път“ са паднали рязко през последните пет години.

Китай е много по-фокусиран върху собствената си политика. Ангажирани са с вътрешния икономически потребител и веригата на доставки, с Evergrande. Разбира се, че това е наистина голяма финансова криза за китайците.

И какво беше съобщението им в ООН миналата седмица?

Няма да строим повече китайски централи на въглища. Да, защото те няма да строят нищо повече извън Китай занапред. Това е истинската промяна.

И когато говоря с политиците във Вашингтон, те все още мислят за агресивния манталитет на Студената война относно Китай, който се опитва да завладее света. Все повече проблемите на Китай са също вътрешни.