Чили вдигна лихвата на 1,5%

Вони Куин, Bloomberg

07:30 | 1 септември 2021
Обновен: 10:24 | 1 септември 2021
Преводач: Мария Попова

Лихви

Чилийската централна банка шокира икономистите с най-голямото повишаване на лихвения процент от 20 години насам. Държавните стимули увеличиха потребителското търсене и тласнаха инфлацията над целта. Членовете на банката единодушно увеличиха дневната лихва със 75 базови пункта до 1,5%. Решението е най-ясният за сега знак, че банката е разтревожена от прегряването на една от най-богатите икономики в Южна Америка.

Изтегляне

Президентът Байдън обяви края на две десетилетия американски военни операции в Афганистан като пламенно защити плана за изтегляне. В реч от Белия дом след като и на последните американски военни сили напуснаха страната, Байдън нарече въздушната евакуация на над 120 хиляди души за последния месец „безпрецедентна“. Той заяви, че няма вечно да продължава войната.

Ваксини

Европейският съюз постигна целта си за пълна ваксинация на 70% от възрастното население, но президентът на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен заяви, че процентът трябва да се повиши.

Италия вече ще изисква пътуващите със самолет, влак, ферибот и друг обществен транспорт да покажат доказателство за ваксинация или валиден отрицателен тест за ковид. Така нареченият „зелен пропуск“ ще се изисква и в училища и университети.