Гърция инвестира 54 млн. eвро за възстановяване на Олимпийския парк

Алекс Пателис, главен икономически съветник на министър-председателя на Гърция

12:00 | 26 юли 2021
Обновен: 12:38 | 26 юли 2021
Преводач: Петя Кушева

Това е една от 102-те инвестиции, които са включени в Гърция 2.0.

Това е логото, което виждате над мен и е на нашия план за възстановяване и устойчивост.

Този конкретен проект е за възстановяване на олимпийския стадион който беше използван за Олимпиадата през 2004 г. 

Ще променим целия комплекс в парк. Ще има колоездачни алеи и нов хотел, по-голям парк. Сградите ще бъдат реновирани. Ще бъде обновена енергийната ефективност. Целим утрояване на посетителите.

Всичко това е част от по-голям пакет насочен към района на метрополията на Атина.

А на север се реновира кралската резиденция. В южната част - Атинската Ривиера, проектът Хеленикум. На запад имаме проекта Ботаникос и в центъра  на плана е преместваме министерства извън центъра и правим защита на Акропола срещу климатичните изменения. Просто много неща.

Миналата седмица стартирахме първите си 12 проекта за 1.4 млрд. Те са предимно цифрови проекти.

Много неща са свързани с дигитализирането на поземлените регистри, а също с разработване на правителствена платформа с отворени данни.

Но мисля че важното е, че това е програма, която обхваща толкова много различни неща.

Ще Ви дам още един пример. Една от реформите, която беше гласувана чрез парламента е реформата на пазара на труда. Сега предстои реформа в образованието чрез оценка на учители с даване на по-голяма автономия на средните училища и въвеждане на часове, като избирателни ще бъдат сексуална  култура и опазване на околната среда.

Много неща се случват. Всъщност точно след лятната ваканция има нов законопроект, който ще влезе в парламента. Той ще превърне нашата система за допълнително пенсионно осигуряване от система с дефинирани доходи към напълно финансирана дефинирана система според вноските.

Това ще означава, че голяма част от общите спестявания в страната ще бъде насочена чрез финансовите пазари в икономиката и ще създава растеж на инвестициите, както и работни места.

Така че има много и различни неща.

Вижте втора част на видеото.