Гърция отбелязва ръст на чуждестранните туристи

Алекс Пателис, главен икономически съветник на министър-председателя на Гърция

12:34 | 26 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Банките изминаха дълъг път на намаляване на лошите си кредити до едноцифрени, което ще приключи през 2022г. Сега се насочват към ръст. 13 млрд евро от заемите, които ще бъдат получени през програмата Гърция 2.0 ще бъдат за кредитите на частния сектор през търговските банки.

Ще минат през зелените проекти, дигиталните, експортно ориентираните, изследователските и иноваторските и през проектите за сливания и придобивания.

Финансираме целеви проекти през банковата система без намесата на правителството.

Първоначално планирахме сезон 2021 да удвои резултатите от 2020г. и да стигне 50% от тези през 2019г. Ако гледаме данните за миналата седмица, ние сме над 135% над нивата от 2020г. и 23% под 2019г.

По-интересното е, че забелязваме тенденция на ръст на международните пристигания на туристи. Не знам какво ще стане в бъдеще, но делта вариантът май не намалява желанието на хората за пътуване и почивка.

Това си има обяснение. Всички преживяхме тежка зима с локдауни и след като много от нас са вече ваксинирани, ние си искаме стария живот и гръцко лято.

Както си говорехме през паузата, водещите на Bloomberg май в момента са в Гърция.

Бих опровергал едно от твърденията ви. Нашият БВП за първото тримесечие беше не толкова силно зависим от туризма, както би се очаквало.

БВП за първото тримесечие бе само 2,7% под нивото от четвъртото тримесечие на 2019г., преди пандемията. Това се дължи на силното ни производство, на силния ни износ, силни инвестиции в строителството.

Това беше тримесечие с локдауни и практически без международни пристигания.

Вие сме оптимисти. Ваксинациите продължават. Вървим към края на тази пандемия. Ваксинирането ни води към стаден имунитет.