Всякакви сценарии предвиждат увеличение на производството на петрол

Фиона Боул, директор „Суровини и реални активи“, S&P Dow Jones Indices

18:30 | 7 юли 2021
Преводач: Мария Попова

В началото на седмицата, а и през уикенда преди това нараснаха притесненията на пазара относно евентуалните краткосрочни последици от липсата на споразумение. В крайна сметка, това са физически пазари и ако се окаже, че споразумението се бави, все пак някои реални играчи може и да са допуснали, че ще има допълнително производство през август, а това може и да не стане.

Ние разгледахме възможните сценарии и наистина изглежда, че при който и да е от възможните сценарии ще има увеличение на производството, независимо дали ще има споразумение или ОАЕ ще получи някакви компенсации, или пък, в най-лошия случай, страните членки ще напуснат организацията и пазарът ще се освободи.

Изкушават ли се шистовите производители в САЩ от цена от 73-75 долара

Смятам, че американските производители на шистов петрол ще се радват да реагират. Но ние сме в ситуация, в която американските компании произвеждат 2 милиона барела по-малко на ден отколкото преди пандемията. Това продължава вече почти 12 месеца, а все още няма ръст. Ръцете им са вързани донякъде било от банкерите или от инвеститорите, които не се интересуват от здравословен ръст. Те се интересуват от дивидентите и високи нива на ръст в производство.