Каква е вероятността Русия да сътрудничи в кибер сигурността

Крис Пейнтър, президент на Глобалната комисия по стабилността на киберпространството

10:00 | 18 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Президентът Байдън каза, че трябва да видим дали Русия ще направи нещо. Не. Засега те приеха в ООН, че критичната инфраструктура на страните не бива да се атакува в мирно време, а сега е мирно време.

Постоянно има такива инциденти – от страна на руската държава и от руски групи в Русия, които действат като престъпници.

Да, хубаво е да се договаряш за разни работи, но е важно да се проследи изпълнението, отговорността и последиците. Едва ли ще има нещо по тях.

Русия прие да преговаря поне на някакво ниско ниво. Може да се обсъдят някои неща между двете страни.

Но аз си мислех, че има някаква надежда, че може да си сътрудничат срещу кибер групите. Защото те не действат от негово име. Някой път както при тези атаки с искане за откуп така изглежда – при Colonial Pipeline и другите атаки.

В знак на добра воля Путин можеше да  каже, че ще ги разгроми. Сега видяхме обаче от пресконференцията, че той отрича всичко. Каза, че повечето кибердейност идва от САЩ.

Това определено това е показателно. Ще видим какво ще стане в близките седмици и месеци. Дали ще започне да прави нещо.

Като отдавна разследващ не съм виждал Русия да сътрудничат в киберпрестъпността, но носят отговорност, когато подобни действия се извършват на тяхна територия, при това срещу обекти като тръбопровода на Colonial.

Има случаи на играчи, които не са част от държавните структури оперират по заповед на Кремъл. Има и случаи, когато властите просто си затварят очите, случаи на корупция.

Поне Белият дом досега признава, че тези групи, които извършиха атаките срещу Colonial и JBS не са били ръководени от държавата. Те са престъпни групи, които според ФБР имат някои връзки между си и с Кремъл.

Но дори и да е така, представете си нещо, което Байдън казва на Путин. Представете си, ако хакери от Флорида атакуват газовата индустрия и газопроводите в Русия. И ако ние кажем – ами какво да правим? Сори. Това е неприемливо.

Фактът, че има престъпни групи при тях, значи, че те носят отговорност.