IATA: Прихващане на граждански самолет е неприемливо

Уили Уолш, генерален директор на IATA

10:10 | 26 май 2021
Обновен: 10:15 | 26 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Небето на Беларус не е така важно, както може да си помислите, заради смущенията, предизвикани от пандемията. Много полети, които обикновено летят в това въздушно пространство сега не се изпълняват заради значителното намаляване на операциите.

В нормални обстоятелства от Европа за Азия и особено за Русия това важно въздушно пространство.

Авиокомпаниите ще трябва да заобикалят Беларус, което би било сложно, защото или небето ще бъде затворено или няма да е препоръчително да се пътува до там. Въпросът е, че трябва да осъдим сурово действията на правителството на Беларус.

Това, което направиха в неделя – прихващане на граждански самолет – явно поставя пътниците и екипажа на този полет на голям риск. Принуждаването на самолет да се отклони от курса си е неприемливо поведение от страна на което и да е правителство.

Трябва да го осъдим. Трябва да се уверим, че фактите са ясни. Да предприемем стъпки, за да се уверим, че това няма да се повтаря.

Много е важно всяка отделна авиокомпания да оцени риска, свързан с прелитане през това въздушно пространство.

Различно е за всяка авиокомпания. Те ще бъдат водени първоначално от информацията за безопасността, която получават от собствените си правителства. Ясно е, че ще получат насоки.

Повечето компании могат да оценят този риск, макар и не всички.

Много е важно и сте прав да посочите ролята на регулаторите.  

В Европа авиокомпаниите ще следват насоките на EASA, Европейската агенция за авиационна безопасност. Извън Европа ще следят какво казват собствените им регулатори.

Ще се обменя информация между регулаторите по света. Важно е да се се изнася възможно най-много информация.

Големият въпрос е дали авиокомпаниите могат да продължават да имат доверие в доставчика на навигационни услуги в Беларус, когато летят там. Ако нямат доверие, тогава ще избягват въздушното й пространство.

Виждам, че някои авиокомпании вече го правят.

Но има и такива, които продължават да летят там. Те сигурно са направили подробна оценка на риска преди да продължат през въздушното пространство на Беларус.