САЩ започва ваксинации на децата още тази седмица

Вони Куин, Bloomberg News

11:30 | 13 май 2021
Обновен: 14:39 | 13 май 2021
Преводач: Антон Груев

Съветници към Центъра за контрол и превенция на заболяванията смятат, че децата между 12 и 15 години могат безопасно да си поставят препарата на Pfizer-BioNTech срещу Ковид-19. Панелът гласува с 14 на 0 гласа с един въздържал се, след като здравните власти дадиха разрешение за спешна употреба по-рано през седмицата.

Директорът на Центъра Рошел Валенски трябва да подише препоръката, за да влезе тя официално в сила. Ваксинациите на децата могат да започнат още тази седмица.

Южнокитайско море

Филипините обвиниха Китай, че е изпратил военни кораби в оспорвания регион на Южнокитайско море. Външният министър на южноазиатската страна Теодоро Локсен заяви, че те планират нови протести, след като Китай увеличи броя на корабите си там до 300. През март, те бяха едва около 200. Водещият дипломат обеща да обсъди въпроса с китайския си колега.

Близък изток

Дипломатическите усилия за потушаване на най-сериозните сблъсъци от между Израел и палестинците от 2014 година насам продължава.

Американците изпратиха свой представител в района, а според палестински медии,  Египет и Катар също участват в мирните преговори. Израелски въздушни нападения и ракетите, с които палестинците отвърнаха са стрували живота на поне 56  палестинци в Газа и 6-ма души в Израел.