Бум на пазаруването чрез чат приложения в югоизточна Азия

Прим Чуирух, Bloomberg News

17:21 | 7 май 2021
Обновен: 17:21 | 7 май 2021
Преводач: Кирил Петков

Бихте ли купили дрехи, обувки или храна чрез приложение за общуване като WhatsApp? Бихте, ако се намирате в страни като Тайланд и Виетнам.

Пазарът за онлайн търговия на Югоизточна Азия бе оценен на 109 милиарда щатски долара, но средно около 44% от тази стойност идва от продажби през социални мрежи.

Възможно е магазини и бизнеси в Тайланд да предлагат стоките си във Facebook или Instagram, като често предоставят линк към приложение за общуване.

Чрез него клиентите могат директно да се свържат с магазина и да попитат дали разполага с определена стока, колко време би им се наложило да чакат за предварителна поръчка, или дори просто за да потвърдят поръчка.

Достъпността, личното обслужване, и човешкото присъствие от другата страна, което може да отговори на въпроси преди да тръгнете да пазарувате, са от голямо значение за купувачи в Югоизточна Азия, които купуват и продават онлайн.

Натапат Сопапипат, клиент, казва че ако един профил в Instagram е подреден добре, той може да бъде прочетен като книга  и да разкаже история: "Други платформи биха ви предоставили меню, което в сравнение с Instagram е безжизнено и не толкова пристрастяващо. Цените са по-ниски в Instagram.

Има повече продукти в наличност и инвентарите се запълват по-често.  Получавате новини често и не общувате с ботове.

Имам усещането че общувам с човек и затова обичам да пазарувам чрез Instagram."