Какво се случва на автосалона в Шанхай

Том Макензи, Bloomebrg News

11:42 | 21 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Имам един въпрос към Вас? Ако китайската компания за недвижими имоти с най-голям дълг направи преход към пазара на електромобили, това признак на балон ли е? Защото точно това биха казали някои хора.

Зад мен е Everground. Тя е серия електромобили, от която 9 модела са изложени на този автосалон в Шанхай.

И още веднъж, това е най-задлъжнялата китайската компания за недвижими имоти. Изобщо няма опит с колите.

Има скептицизъм на този автосалон в Шанхай за броя на компаниите, които не са в автомобилния сектор, но навлизат на този пазар поради рекордните продажби на електромобили през миналата година - 1.3 млн бройки продадени в Китай. Инерцията просто продължава.

Имаме компании като специалиста по недвижими имоти Everground, но също и Huawei и Xiaomi, които правят смарт устройства, хардуер и софтуер. Те сега навлизат на пазара на електромобили. Така че има притеснения от балон в сектора на елетромобили.

Директорите говорят още как луксозният сегмент на пазара продължава да бъде силен.

Там са BMW, Mercedes Benz. Те продадоха милиони електромобили на китайския пазар през първото тримесечие на тази година. Според директорите тази инерция изглежда ще продължи.

Какво друго се случва тук?

Има дебат че старите, традиционни автопроизводители навлизат на този пазар и може реално да се превърнат в предизвикателство за Tesla, която има малко преднина, разбира се и все още доминира китайския пазар.

Като говорим за Tesla, тук по-рано се вдигна малко шум. Една жена протестираше, качена на покрива на една от колите на Tesla, която се оплакваше от дефект на Tesla, проблем, който е имала. Охраната я свали и отведе, което предизвика известно безпокойство на автошоуто.

Такива работи стават тук.

Ръстът на китайският пазар е възстановен до пред-пандемичните нива, но има по-напрегната конкуренция от когато и да било. Сега има компании, които никога не са надниквали в света на колите.