CAPA: Трудно се организират зелени коридори за полети

Питър Харбисън, председател на CAPA

15:30 | 19 април 2021
Преводач: Антон Груев

Мисля, че в краткосрочен план и това значи до края на годината ще бъде много трудно да постигнем глобален консенсус за контрол на ситуацията.

Дори в случая на Австралия и Нова Зеландия, при който и двете страни имат едва по няколко заразени с ковид за последните 6 месеца.

Въпреки това, организацията на такъв зелен коридор е изключително сложна.

Той започна от днес и независимо от всичко все още се влияе от националните разпоредби относно вируса и дори да бъде открит 1 случай, вероятно градът ще бъде затворен за входящи и изходящи пътувания за 2 седмици. 

Дори на двустранно ниво е много трудно да се направи такава организация и дори с две страни с еднакви условия.

Здравните проблеми ще продължат да съществуват под една или друга форма. Но е пределно ясно, че по много причини бизнес пътуванията, но не тези в бизнес класата, а пътуванията по работа, за които също се купуват по-скъпи билети дори в икономична класа.

Те ще претърпят огромен спад, някъде около 50% поне за следващата година. И тъй като този сегмент от дългите международни полети носи около 35% от приходите на авиокомпаниите, останалата част от седалките няма как да бъде финансирана ефективно. И това ще затрудни рентабилността на конвенционалните авиокомпании.

Вероятно ситуацията е различна за нискоразходните превозвачи, които изпълняват полети на средни и дълги разстояния.

При тях преходът ще бъде интересен и ще видим как ще изглежда, но разходите ще бъдат изключително важен фактор.